Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Degerli kardesim Asim,
Dusuncelerinizi ozgurce bildirmenizin en dogal hakkiniz olduguna inaniyorum. Taklidi bir sekilde inanmanin fayda getirmeyecegini, kalbin mutmain olmasini gerektigini dusunenlerdenim.
Felsefe okuyan, ve butun bilimleri enazindan genel kultur seviyesinde tanimaga calisan birisiyim. Okumak-ogrenmek ve dusunmek benim icin su ve oksijen gibidir. Bunlari yaparken ufkumu karartmayi degil aydinlatmayi, sorunsal degil cozumsel degerlendirmeyi tercih ediyorum.
Fikir dunyamizin ve urunlerinin disiplinsiz olmasi hem kendimizi hem de muhataplarimizi yerinde saymaya hatta geriletmeye sebeb verir. Ilerlemenin makbul olani dogru istikamete hedeflenmis olanidir. Hizli bir sekilde yanlista mesafe katetmek marifet degildir. Ankara'dan Istanbul'a iletilmesi gerekenleri cok suratli bir sekilde Kars'a goturmemiz basari sayilmaz.
Insanligin dogru hedefinin belirlenmesinde benim yaptigim tercih kuran izlenimlerimden edindiklerimdir.
Kuran Allah'a yonelerek bir yasam surme idealini ileriye surmekteir. Allah'i unutmanin sonunda en feci akibetlerin insanligin uzerine musallat olacagini haber vermektedir. Yasamimizda kullanimiza verilmis olanlarin araclarin amaclastirilmamasi gerektigini bize bildirir. Insan'in biyolojik ve fiziksel sinirlar icinde dengeyi bozmadan ruhani lezzeti tadabilmesinin yontemlerini ogretir.
Allah'i unutarak insanin yasam surmesi onun maddi boyutlarina mahkumiyetidir. Inancsiz dusunce birimleri dahi iyilik olcutlerini dinlerin ogretisine dayandirmislardir.
Kuran'a referans veren kimselerin, ozellikle sizin gibi oruc namaz ve benzeri rituelleri gerekli gorenlerin inancin olmayisinin dogalligini ispat etmeye calismalari akil isi degildir.Ancak Kuran'a inanmiyorum diyen kimselerin sarfedebilecekleri sozleri Kuran'in maksatiymis gibi gormenizin hic bir mantigi yoktur.
Kuran insan dilinden olusmus bir butunluktedir. Onun anlasilmasi insani sinirlar icinde mumkundur. Bu anlasilan Kuran'in ifadelerinden inanmadan salih uygulamalari tasdik eden sadece bir ayet veremezsiniz.
Kuran yuzyillar oncesinin kitabi onlarin dilinde ve sartlarinda hitap etti gunumuz icin muzelik olmaktan oteye giden bir degeri yoktur diyorsaniz-bazilari bunu soyluyor- o takdirde sizi anlarim ve Kuran'dan delil vermeniz gibi anlamsiz bir teklifte bulunmam.
Ben Kuran'in Allah'in kulu muhammed'e insanliga isik tutsun diye indirildigine inaniyorum. Onun isigi Allah diledikce parlamaya devam edecektir. Insanin yasami surdukce insanin onun isigina olan ihtiyaci devam etmektedir. Uzay cisimlerine yolculuk yapacak kadar teknolojik gelismeler gosteren insanin ahlaki gelisimde bir ileri bir geri gidip geldigi ortadadir.
Ozetle kardesim eger kuran'i referans olarak kabul ediyorsaniz tartismanin ikinci bolumune gecmeden iddianizi kendisinden aldiginiz ayetleri yazmak zorundasiniz. Yok eger Kuran sizin referansiniz degilse ne orucundan ne namazindan bahsediyorsunuz?
Incil tevrat hakkinda yapinan alintilar icinde ayni ifadeler gecerlidir. Nitekim onlarda dinsel birer metin olduklari iddiasindadirlar. Cimbizlamadan alinti yapalim. Incil Tanri inanci olmadan kurtulusun mumkun olabildigini nerede soyluyor?
Hristiyan ve yahudiler hakkinda tahkiki bilgilerimizi gelistirmeden yuzeysel davranirsak pek ilmi olmaz. Konuyu dagitmamak icin bu husustaki detaylara girmiyorum.
Allah'a emanet.
|