Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 24 haziran 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 669
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Moderatör
Notu: Başlık sonkelime isimli üyemiz tarafından açılmıştır. Fakat üyemiz bu başlık altındaki iletilerinin
içeriğini silmiştir. İçeriği boş iletiler bu başlıktan kaldırılmıştır.
selam....
şu an neredeyse geneli kapsayacak şekilde....
müslümanların sabah ve yatsı namazlarını kılmaları önünde engel yoktur..
öğle ikindi ve kış ayları akşam namazlarının önünde engeller vardır....
bu engel ise fakirlik korkusundan başka bir şey değildir...
o cennetlere çoğu öncekilerden birazıda sonrakilerden girecektir...bu bir ayettir...ne kadar sapan bir toplum içinde yaşıyoruz....
her yere kurulmuş..çağdaşlaşma..
arkadaş ortamına bakarsın..onların konuşma tarzlarından uzaklaşırsın... vakit gelir bir mescid bulamazsın ki iki rekat bi namaz kılasın... dostum son uyarıcının muhatapları bizler hapı yutmuş gözüküyoruz...
şu iskender evronosoğlunun doğru bir tespiti var...
toptan cehenneme gidiyorsunuz...
toptan Allahın ipine sarılmadıkça gidiyoruz galiba...
__________________ Herkes kendi ameliyle Allah’ın huzuruna gider
selam son kelime haşa..
sen yanlışsın demek istemedim kesinlikle...aksine mealleri okuyarak kendince aklını kimseye kiraya vermeyerek bir sonuca varmışsın...çoğu bunu yapmaz...onlar hazırı sever ve hoop hazırdalar....araştırmaz bilmezler..ondan sonrada hazırcılığı savunurlar içeriğin tam olarak ne olduğunu bilmeden....
bu iki vakittir düşüncesini sende oluşturan ayetleri sıralarsan sanırım daha iyi olacak... selametle
Cuma namazı diğer günlerde kılınan namazlardan ayrı bir namaz değil.
Ayette "cuma(toplantı) günü namaz için çağrı yapıldığında" diyor. Diğer günlerde kılınan namazdan bir farkı olmadığı için, salatı vustayı "cuma namazına" özgülemek doğru olmaz diye düşünüyorum.
Salatı vusta vakti belirli bir namaz ise, bu iman edenlerin alışverişi bıraktığı, diğer vakitlerin ortasında olan ve sadece cuma(toplantı) gününe özgü olmayan, diğer günler içinde geçerli olan bir vakit.
"cuma(toplantı) namazı için çağrı yapıldığında" değil.
"cuma(toplantı) günü namaz için çağrı yapıldığında"
Toplantı günü kılınan namazın farklılığı herkesin işini gücünü bırakıp katılımın sağlanarak toplu olarak kılınması.
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
CUMUA suresi 9. ayet) Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.
hayırlı/olumlu olan iman edenlerin tercihinitoplantı salatı yönünde kullanmaları. Allahı zikretme tercihleri ve bu tercihleriyle elde edecekleri kazanımlar olumlu. Ticarete ya da eğlenceye dalmıyor olmaları olumlu getiri.
CUMUA suresi 11. ayet) Oysa onlar bir ticaret ya da bir eğlence gördükleri zaman, (hemen) ona sökün ettiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: "Allah'ın katında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır."
hayırlı/vusta/orta dediğimiz namazı iki vakitin ortası(işa - fecr) ve günün yoğun saatleri(güneşin sarkmasından gecenin kararması) olduğunu düşünürsek ve bu vakitte kılınan namazda işimizi(ticaret-eğlence) bırakıyor olmamız, tercihimizi bu yönde kullanmamız hayırlı/olumlu bir davranıştır
__________________ Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulpa yapışmıştır; bunun kopması yoktur.
"güneşin sarkmasından gecenin kararmasına kadar" ifadesi tek bir zaman dilimini anlatıyor.
Ya dediğiniz gibi akşam batmaya batmasından gecenin kararması.
ya da güneşin en dik olduğu zamandan(öğle) aşağı doğru sarkarak battığı zama dilimi
Şahsen ben orta/vusta dediğimiz namazın, öğlen başlangıcı ile havanın kararmasına kadar olan zaman dilimini ifade ettiğini düşünüyorum.
Cuma namazı konusunda yazdığım tam anlaşılamadı sanırım:
"Cuma namazı" tabiri ayette yok. "Cuma günü namaz için çağrıldığınızda" diyor. bunun anlamı şu: Cuma günü kıldığımız namaz diğer günlerdeki kıldığımız namaz. Ekstra bir namaz değil. Diğer günlerde olmayan bir namaz değil. Cuma namazı diye diye, zihinlerde ayrı bir namaz gibi yerleşti. Cuma günü namazın farklılığı herkesçe katılımın olması. diğer günlerde olmayan ekstra bir namaz değil. Eğer öyle ise bu kanıya nasıl vardığınızı söyler misiniz?
neden diğer günlerde olmayan bir namaz değil? çünkü ayet "cuma/toplantı günü namaz için çağrıldığınızda" diyor. Hangi namaz için? daha önceleri bildiğimiz ve kıldığımız alışverişin bırakıldığı, günü yoğun saatleride olan namaz için.
Konuyu genelleştirirsek, Kuranda yazmayan bir çok ibadetin dindenmiş gibi bilinip uygulanması gerçekten şaşırtıcı. Bu "müslümanım" diyen kişilerin bilgisizliğinin ve akıl kullanmayışının göstergesi. Aslında ibadet alanındaki farklılık gibi görünsede, kişi Allah'ın ayetlerinin dışında başka tamamlayıcılar, olmazsa olmazlar kabul ettiği ve uyguladığı için konu sadece ibadet değil, imanla/inançla da ilgilidir.
Cuma namazı konusunda yazdığım tam anlaşılamadı sanırım:
"Cuma namazı" tabiri ayette yok. "Cuma günü namaz için
çağrıldığınızda" diyor. bunun anlamı şu: Cuma günü kıldığımız namaz
diğer günlerdeki kıldığımız namaz. Ekstra bir namaz değil. Diğer
günlerde olmayan bir namaz değil. Cuma namazı diye diye, zihinlerde
ayrı bir namaz gibi yerleşti. Cuma günü namazın farklılığı herkesçe
katılımın olması. diğer günlerde olmayan ekstra bir namaz değil.
Katılma Tarihi: 26 nisan 2007 Yer: Australia Gönderilenler: 854
Sayin son kelime,
Namazin vakitlerinin,rekatlarinin ve cesitlerinin kronolojik akisini bize anlatabilirmisiniz.
Malumunuz Kuran inzal sureci boyunca muksin olarak okunmustur. "Ve Kuran'ida,O'nu insanlara muksin olarak (uzerinde durarak) okuman icin bolumlendirdik. O'nu indirdikce(kisim,kisim) indirdik." Isra 106.
Muksin kelimesi ,bir yerde kalmak,ikamet etmek,beklemek,durmak anlamlarini ihtiva eder. Yukaridaki ayette Kuran'in gecistirmeden ihtiyaca binaen konularin uzerinde durmasi anlami cikmaktadir.Yani Kuran muhataplarina hitabinda es gecme tarzini benimsememistir.
Sizce namaz ibadeti tarifi ile birlikte muksin olarak ne zaman vahyedildi?
Sizce namaz ibadeti tarifi ile birlikte muksin olarak ne zaman vahyedildi?
Efemdim,bu gibi konuları bizler bilemeyiz.Bu gibi konuları,ancak sizler gibi ilmiyle amir,karinca ezmez,arap dil ve edebiyatına vakıf alimler bilir.Lütfen,sizler izhar buyurunuz,bizlerde istifade edelim.
Katılma Tarihi: 15 temmuz 2006 Yer: ABD Gönderilenler: 266
Naci celik
Efemdim,bu gibi konuları bizler bilemeyiz.Bu gibi konuları,ancak sizler gibi ilmiyle amir,karinca ezmez,arap dil ve edebiyatına vakıf alimler bilir.Lütfen,sizler izhar buyurunuz,bizlerde istifade edelim.
Naci celik sen bu yasina kadar fiili salat’I ikame etmedigine gore,ve ayrica kabulde etmedigine gore seni ilgilendirmiyor.Bunlari bilsen bu yastan sonra Allah’in onunde basini mi egeceksin?Bu yasina kadar egilmedin,bu yasindan sonra belin bukuldukce egilirsin,kendi isteginle olsaydi bir ise yarardi.O yuzden bosuna sorma cevap alamazsin.
selam
Moderatör Notu: sonkelime isimli üyemiz bu başlık altındaki iletilerinin içeriğini silmiştir. İçeriği boş iletiler bu başlıktan kaldırılmıştır.
Neden, isimleri ayan beyan ortada olan vakitler haricinde namaz vakti aramaya çalışıyoruz anlayamıyorum. Allah, daha fazlasını isteseydi onların da vaktini net şekilde belirtirdi. Salat-ı fecr'i açıklamış, salat-ı işa'yı açıklamış ve cuma(toplantı) namazını açıklamış. Salat-ı vusta, bi namaz vakti olsaydı onu da açıklardı. Ama yok. Hala ayetleri eyip bükmeye çalışmak niye. Allah, kuran'ı anlaşılmaz biçimde karmaşık indirmemiş; biz insanlar, ayetleri oradan buraya çevirmeye çalışıyoruz.... Bu arada, bu fetva falan değil, herkes Kuran'dan ne anlıyorsa ona göre yaşasın. belki 5, belki 3, belki 2; ne anladıysan onu yaşa. Ama bana sadece şunu söyleyin. İsim ve vakti tam olarak belirlenmiş kaç namaz var Kuran'da; yoruma dayalı olanları değil, tam net olarak belirtilmiş olan kaç tane?
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma