Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam arkadaşlar, bu benim forumdaki ilk mesajım. Dinim hakkındaki anlayışımı sizler sayesinde kazandım diyebilirim, Allah hepinizden razı olsun :)))
Bu sitede namaz/salat konusunun uzun süredir işlendiğini biliyorum, ancak konu hakkında bir nokta (eğer ki yanılmıyorsam veya yanlış anlamamışsam) bana sürekli atlanıyormuş gibi geliyor. Konu İsra 78'de belirtilen namazın/salatın kılınış SÜRESİ:
17/78: Güneşin sarkmasından gecenin kararmasına kadar namazı kıl, fecir vakti (namazda okunan) Kur'an'ı, işte o, şahid olunandır. (Ali Bulaç)
17/78: Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir. (Diyanet Vakfı)
17/78: Güneşin kaymasından gecenin kararmasına kadar namazı gözet. Sabah Kuran'ını da gözet. Sabahleyin Kuran (okuması) tanık olunur. (Edip Yüksel)
17/78: Güneşin kaymasından, gecenin kararmasına kadar namazı güzel kıl; bir de kıraatıyle seçkin olan sabah namazını; çünkü sabah Kur'an'ı gerçekten şahitlidir. (Elmalılı Hamdi Yazır)
17/78: Güneşin sarkmasından (aşağı kaymasından) gecenin kararmasına (yatsı vaktine) kadar namaz kıl ve sabahın Kur'an'ın(ı, uzunca Kur'an okunan sabah namazını) da (unutma). Çünkü sabah Kur'an (okuması) görülecek şeydir. (Süleyman Ateş)
17/78: Güneşin kaymasından/aşağı sarkmasından, gecenin kararmasına kadar namazı/duayı yerine getir. Sabah Kur'an'ını da gözet. Çünkü sabah Kur'an'ı tanıklarca izlenmektedir. (Yaşar Nuri Öztürk)
Yukarıda verdiğim meallerden kendi anladığım kadarıyla namazın keyfi bir kılınış süresi yok. Güneşin ufukta kaybolma anıyla başlıyor, gecenin kapkaranlık olmasıyla ise sona eriyor. Bu da kesinlikle 10-15 dakika gibi bir süre değil haliyle. Ancak gördüğüm kadarıyla bu ayet yalnızca namazın gün içindeki bir kılınış vakti olarak algılanıyor ve "ister 5 dakika ister 1 saat kılarım" deniyor, en azından bugüne kadar hep böyle duydum. Forumdaki namaz konularının çoğunu da okudum ancak ya ben göremedim ya da bu nokta vurgulanmamış. Acaba ben mi yanlış anlıyorum? Bu konuda aynı şekilde düşüneniniz var mı?
|