Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
selam
yüzüsuyu hürmetine, maksadını önceden açık şekilde belli eden bir ifade.
Birilerinin hatırına birilerinin aracılığı veya vesile olmasıyla Allah'tan şefaat dilemek ,Allah'tan rahmet ve af dilemek anlamına gelir.
Büyük olasılıkla hrıstiyanlıktan müslümanlığa geçmiş ve yerleşmiş inanç şeklidir.Kilise papazının(ki papaz;hrıstiyanlıkta Allahın yetki verdiği ,itibar ettiği derece olarak diğer kullardan daha üstün derecede bulunan kimsedir)aracı olup hrıstiyanların günah çıkarmasını sağlamasıyla islamiyette dualarda derviş evliya şeyh erenler vs gibi kişilerin isimlerinin zikredilerek bu kişiler vasıtasıyla Allahtan af dilenmesi şefaat istenmesi aynı şeydir.
Biraz düşünen akleden bir beyin bunun hemen farkına varır.
Allah kuranda ben size şah damarınızdan daha yakınım demiştir.Şah damarınızla benim aramda bir takım mübarek insanlar bulunur dememiştir bunu diyen uyduran insanlardır..Putperestlerin bir takım aracılar koyup Allaha yakınlaşmayı denemeleri,hrıstiyanların oluşturduğu ruhban sınıfı,yahudilerin melekleri Allahın kızları saymaları gibi Allahın rahmetine bir takım ortaklar aracılar koyma şekli kuranda sürekli yerilmiş ve insanlar bundan sakınmaları için uyarılmıştır.
Dine yerleşmiş olan bu inancın toplum ahlakında oluşturduğu yaralardan ayrıca söz etmeye gerek varmı bilmiyorum.
rüşvet, adam kayırma, aracı koyma ,adamını bulma ,adamına göre muamele etme ,içerde adamı olma vs gibi değimlerin toplumun sosyal yapısındaki mimarı yüzü suyu hürmeti inancıdır.
.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
|