Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Eren Erdem Yazdı:
Selamlar, Değerli Dostlar aklıma takılan bir hususu sizlerle paylaşmak istedim. Bu ifadelerde acaba kavramsal bir problem mi var ?
Yardım ederseniz sevinirim..
De ki: "Benim namazım, kulluğum/bağışım, hayatım, ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir."
"Ortağı yoktur O'nun. Bununla emrolundum ben. Ve Müslümanların ilkiyim ben."
Enam 162 - 163
İbrahim, ne yahudi idi, ne de hıristiyandı: ancak, O hanif (muvahhid) bir müslümandı, müşriklerden de değildi.
Ali İmran 67 (Eren ERDEM)
------------------------------------------------------------ ------------------
6/161: "Deki: Hiç şüphesiz beni rabbim doğru bir yola sevk etti; çok değerli olan bir dine, sadece Allah'a yönelen İbrahim'in inancına ki O hiç bir zaman müşriklerden olmadı /müşrik olmadı.
162:Deki: Benim salatım (dinim /inancım), benim nusukum (bütün kulluğum/ yaptıklarım, söylediklerim), benim hayatım ve benim ölümüm kesinlikle alemlerin rabbi Allah'a aittir." 163: O'nun hiçbir ortağı yoktur (ben O'na asla hiçbir ortak tanımam) , ben bununla görevlendirildim ve ben müslümanların ilkiyim /ilk müslümanım."
Yani, iddia ettikleri gibi Rasul kendisi, bu dinini icat etmedi ve bir başkasından da öğrenmedi. Hayatı ve ölümü nasıl kendine ait değilse dininin (salattının/ inancının) de sahibinin Allah olduğunu söylüyor.
Müslümanların ilki / ilk müslüman olmak, Hakkı duyar duymaz, görür görmez kayıtsız şartsız, tereddütsüz (ilk) kabul etmek anlamınadır. Bu nedenledir ki bütün rasuller ilk teslim olmuş olanlardır. Hakkı duyar duymaz, görür görmez hemen tereddütsüz teslim olan her kes müslümanların ilkidir. Örneğin; Firavn'ın sihrbazları da ilk müslümanlardı.
Kafirlerin de ilki olmak / ilk kafirlerden olmak da bunun gibidir. Eğer İsrail Oğulları AllahIn ayetlerini duyar duymaz teslim olsalardı ilk müslümanlardan olacaklardı.
2/41: ( Ey İsrail Oğulları) Yanınızdakinin oğrulaycısı olan indirdiğime iman edin, onu ilk inkar eden siz olmayın!..."
3/67: "İbrahim yahudi de değildi hiristiyan da değildi.hanif (doğru inanç sahibi) bir müslümandı ve o hiç bir zaman müşriklerden olmadı. (Ve ma kane minel-müşrikin).
Son cümle hanif müsmanın ne olduğunu açıklıyor. Bu ayet ayrıca bize yahudilerin ve hirstiyanların da müşriklerden olduklarını söylüyor.
Eren kardeş, öyle anlaşılıyor ki sen benim yazdıklarımı ya takip etmiyor yada önemsemiyorsun! Ben daha önce bir vesile ile En'am/162-163'ün çevirisini yapmıştım. Bir vesile ile de "müslümanların ilki olmayı da açıklamış idim.
Muhabbetle.
Abdurrahman ÖZLÜK
|