Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Ramazan o kadar güzel bir ay ki..o ayda aç susuz kalıyoruz başımıza ağrılar giriyor..10 günde değil..tut babam tut..30 gün..açlıkla nasıl ibadet olacaksa?
değerli ibrahimizm ile birlikte diğer arkadaşlara,
salat= namaz değildir gibi savm=oruç değildir mi acaba?
ve savm'ın, belirli bir zaman dilimi içerisinde yemekten, içmekten ve diğer malum arzulardan kendini uzak tutmak anlamında olmadığını, dolayısıyla açlıkla ibadet olmayacağını belirten/kabul eden arkadaşlardan öğrenmek istiyorum, Bakara 187 ayeti ne anlatıyor?
buradaki, şu vakitten şu vakite kadar yiyin için sonra savm'ı leyl'e kadar tamamlayın gibi emirler neyi ifade ediyor? yoksa burdaki yemek içmek de başka bişeyi mi anlatıyor?
Araştırma fırsatı olanlar ve düşünenlerin paylaşımları olursa sevinirim.
187.ayet tek bir konu işliyor;o da siyama tabi tutulanların sıyam günlerinin gecelerinde kadınlarıyla temasları konusu. "Sabaha kadar yiyin için"nin anlamı,gece boyu serbest olmayı anlatıyor diye düşünüyorum. Sabaha kadar yeme içme sürmeyeceğine göre. "Xuzû zînetekum inde kulli mescidin ve kulû veşrabû ve lé tusrifû..." ayetinde "Her mescide (konulmuş her kurala) uygun tavır alın ve yiyin için..." ifadesi de bunu söylüyordur. İsraf etmemek; haramları yapmamak, yeme içme de yasakların dışında kalan davranışlarda serbest olmak. Yoksa mescitler deyince insanın aklına yeme içme yerleri gelir hep. "'İnde kulli mescid" ifadesinde iki kez geçen kulli mescid/her mescid, anladığımız anlamda mabetler olamaz. Diğer ayette de "Ve eqîmû vucûhekum inde kullimescid : Ve kendininzi her mescide uygun düzeltiniz!". "Her mescitte/her mescidin yanında yüzünüzü doğru tutun" un mantıklı bir anlamı olmasa gerek. Nitekim ayetin devamında;"ved'ûhu muxlisîne lehuddîn: Dini O'na has kılarak (inançta O'ndan başkasına yer vermeden) O'na (Allah'a) kulluk ediniz!" vurgusu da bizim anlayışımızı destekliyor.
salat= namaz değildir gibi savm=oruç değildir mi acaba?
şimdi kıymetli kardeşim hanif sufi..
biz yıllarca salatı namaz bildik..hatta hani şu savaş esnasında bile namaz var denmişti ya,hani oradaki secdeler.. ...Elçinin o ortamdaki insanlara,imanlarından dönmesinler,kokmasınlar,şüpheye düşmesinler,Allahın onlarla beraber olduğunu bilsin diye verdiği öğütlerin sonucu;o insanların Allaha teslim oluşunu biz secde olarak görmedikte illa alınlarını yere koymalarını bekledik ve öyle anladık..sonra istediğiniz durumda Allahı anınıda illa namazdan sonraya bağlamadık mı?oysa elçi onları sağlamlaştırdığında onlara öğüt verdiğinde onları teskin ve umutlu ettiğinde onlar Allahın taktirine imanla ve Tam bir inançla teslim olmamışlar mıydı?secde asıl bu değil miydi?
teskin oldurulanların öğütten sonra Rablerini diledikleri pozisyonda anmaları tespih değil miydi?
hani ölüm korkusu gırtlağa önce dayanmış sonra huzura ermiş olanların Rabbi içten içe anmalarını bile ''değerli görmeyip''illa alnı yere dokundurtacaktık..bize öğretilen oydu ya..alın yere değecek..
vallai hanif sufi kardeşim..benim düşüncem ve sezdiğim şu ki;bu savm'da da farklı birşeyler var..ama hala çözemedim..yani aklım ve mantığım almıyor..neyi?
Kuranın indiği ay değil mi bu ay?
benim sağlıklı düşünebilmem sağlıklı anlayabilmem için miğdeminde az çok dolu olması lazım değil mi?
ve Hayrullah kardeşim şunu düşünüyorum..1 ay aç kalmayla kimse afrikalıyı anlamaz..zaten akşam sofrada kokakola baklava börek envai çeşit yemek..zaten bir nokta daha var ki o da şu;
sen oruçluyum dediğin zaman..beyin açlık mekanızmasını devre dışı bırakıyor..yani açlığı falan hissetmiyorsun pek..garip bi durum ama gerçek böyle..ama yinede ağzının tadını bozuyor o ayrı ve gerçek böyleyken inan kimse açın halinden falan anlamaz..başka bişiler var kardeşim..yoksa Kuranı anlamamızın önüne yine bize aşılanan geleneğin engelimi var?..
benim gördüğüm ramazanlar için şu ki;nikotin bağımlıları deli oluyor..sigara tüttürmeme ibadetine dönüşüyor..ramazan bazende sigarayı bırakmaya karar verilen ay oluyor..hani içmezsem daha aramam..ama boş..nikotine olan düşkünlük beyin şalteri falan tanımıyor..her daim aranıyor..yani dolayısıyla ramazan sigarayla savaşanların ayı oluyor..haksızsam haksızsın de kardeşim..hani bende uzaylı falan değilim..insanım...biliyorum görüyorum..
ben de bir emanet erkek çocuk var. kendisi 3 yaşında.
Doğar doğmaz ağzına dayadılar sütü, o gün bugündür ZORLA yemek yedirmeye uğraşıyor anası.
Niye?
Çünkü açlık nedir bilmiyor...
Dedim ki, ve doktoru dedi ki, AÇ BIRAKIN..Anlasın AÇLIĞI...
AÇ KALMAYAN AÇLIĞI Bİ-LE-MEZ...
Tok açın halinden anlamaz...
Bir de ekonomi bilenler bilir, MARJİNAL FAYDA diye bir kavram var.
İnsan bir yere kadar bir şeylerden zevk alır, haz duyar. Ama ÇOK oldu mu, ZAMANLA onu TATMİN etmez. Tokluk da böyle bir şey...
bir başka başlıkta demişsin, ÇOK yetkin kişilere, hani nerde oruç yok dediler...
bir iki not yukarıyı OKUSANA kardeşim?
Bakara 187 deki yemek yeme eylemine nasıl bir yetkinlik ile, nasıl bir MANA verilmiş, DİĞER AYETLERE rağmen?
Uysalız dediysek, KOYUN bellemesin kimse...
Selametle,
Hayrullah kardeşim Allah seninde benimde esenliğimizi versin inşallah. Abi mesele açlık susuzluk değil..
yav ben ruhban mıyım?
hani secde etmemişsem benim bu açlığımın susuzluğumun sigarasızlığımın hayvanlar gibi aç susuz kalmaktan ne farkı var? ben demiyorum kuran diyor bunu..
velhasılı ben ruhban değilim..düz çizgi üzerinde zigzaglarla ilerlemeye çalışıyorum..ama yön belli..
abi şimdi meselede gelip tekfir edilmeye kadar dayanıyor...vay zalim orucuda sonunda inkar etti babında..ama inkar edilen bişi yok ki..anlama süreci var..elbet sancılı geçecek..
Hayrullah 41, konumuz "kulû veşrabû" deyimi olup tek başına "Kulû" değildir. Sadece "kulû" denmişse, beraberinde yenecek gıdalar da anılmıştır genelde. Ama ikisi birlikte anılmışsa, nelerin yenip içileceğinden söz edilmemiştir. Bana öylegeliyor ki, "kulû veşabû" ,deyimsel olarak,"keyfine bakın/zevkini yaşayın" anlamınadır. Bu benim anladığımdır. Elbette ki, eleştirilemez demiyorum.
Katılma Tarihi: 22 mart 2009 Yer: United Kingdom Gönderilenler: 132
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
3/19.Allâh katında din, İslâmdır. Kitap verilmiş olanlar, kendilerine ilim geldikten sonra sırf aralarındaki aşırılık yüzünden ayrılığa düştüler. Kim Allâh'ın âyetlerini inkâr ederse, bilsin ki Allâh, hesabı çabuk görendir.
Islam farkli olmali,Cunki en ustun din
egilme,kalkma,yuzustu yere kapanma,(putlara tapanlarda,budizmde var,yahudilikte var,)
4/46.Yahudilerden bir kısmı kelimeleri yerlerinden değiştirirler, dillerini eğerek, bükerek ve dine saldırarak (Peygambere karşı) «İşittik ve karşı geldik», «dinle, dinlemez olası», «râinâ» derler. Eğer onlar «İşittik, itaat ettik, dinle ve bizi gözet» deselerdi şüphesiz kendileri için daha hayırlı ve daha doğru olacaktı; fakat küfürleri (gerçeği kabul etmemeleri) sebebiyle Allah onları lânetlemiştir. Artık pek az inanırlar.
Kur'an bozulmamistir,Bozulamazda,Bu Allah tarafindan Garantilenmistir,Yahudilerin yaptigini Araplarda yapmistir,Kur'an ne demisse onu (isitilen/neyse o) aktarmamislar onlar isitip anlamlarini/yonunu/ayetin ozunu/gidisatini degistirerek karsi gelmislerdir ki su anda muslumanlarda bu cukurun/ucurumun kenarindadir.
Peygamberimiz mesaji anlatinca insanlar ona sair/deli/divane/ ve benzeri ihtamlarda bulunmuslardi bunu o zamanin ehli kitab-i/musrikleri/ataistleri/budistleri demistir.Neden-i atalardan gorulen peygamberimizin anlatigi ile cakisiyordu/uymuyordu
Temizlene bilmek bence en buyuk cihad su zamanda endisesiz/kaygisiz Yuce Allah'a Siginarak
Selametle..
__________________ Furkan/52.Artık inkârcılara boyun eğme, onlara karşı Kur'an ile zorlu bir cihat aç.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma