Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
"Fe siyému şehrayni mutetébiayn: Peş peşe/kesintisiz iki ay oruç"!
Hiç düşündünüz mü bu orucun kesintisiz oluşunu? Araya hastalık da sefer de giremiyor! Diğer oruç için hasta veya seferde olmanız halinde oruçlu olamıyorsunuz, bu kesin, hastalık ve sefer buna engel. Hastaydınız, seferde idiniz, aynı sayıda hastalık ve sefer dışı günlerde o siyama tabisiniz. Ama bu altmışlık ceza siyamına hastalık engel olamıyor. Sefere de çıkamıyorsunuz! Sıyam; tutukluluk hali, ceza!
Saygıdeğer Asım!Şöyle bir soru yöneltmek istiyorum müsadenle;sen otomobiline sıfır yakıtla performans denemesi yaparmısın?Bu soruyu oruç'un mahiyetini senden farklı düşündüğüm için soruyorum.
değerli dermanbeğ...
orucun iyi bir otokontrol eğimi olduğunu düşünüyorum...
otokontrol yani kendini kontrol edebilme yeteneği...
durulacak yerde durabilme hızlanacak herde tam istediği kadar hızlanabilme vs...
iyilik yapılacak yerde yapabilme...
kötülük yapılacak yerde durabilme ve o durumdan uzaklaşabilme...
çirkin ve ahlaksızca davranışlardan sakına bilme yani takva...
bunun bir alıştırması gibi görüyorum orucu ve insan iradesinin bunu başarabilmesi için bu tür çalışmalara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum...
hayat hak ve batıl arasındaki mücadele ise oruç bu mücadeleye hazırlıkta bir idman ...
idman olarak başka şeylerde yapılabilir...
ama biz bunu gördük bildik...
hz muhammedin önerdiği bir şekli aldık kabul ettik...
ben başka türlü de batılla mücadele edebilir ve hakka destek olabilirim diyene selam olsun...
doğru olanın tek bu olduğunu iddia etmiyorum...
bana göre doğru yollardan biri bu...
insanların sayısı adedince hakka giden doğru yollar vardır...
yine o kadarda batıl yollar...
umarım hakka giden bir yol bulup ona revan oluruz...
ben bu konuda muhammede yoldaş olmayı uygun buluyorum...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
"ben bu konuda muhammede yoldaş olmayı uygun buluyorum..."
İyi de Asım kardeş,asıl sorun burada kilitlenmiyor mu? Hangi Muhammed bu? Geleneğin kale (dedi) dedirten Muhammedi mi yoksa vahyin kul(deki) diyen Muhammedi mi?"
Bu kilidi sağlıklı bir şekilde çözersek,iyi ve sağlam bir adım atacağımıza inanıyorum.
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
"ben bu konuda muhammede yoldaş olmayı uygun buluyorum..."
İyi de Asım kardeş,asıl sorun burada kilitlenmiyor mu? Hangi Muhammed bu? Geleneğin kale (dedi) dedirten Muhammedi mi yoksa vahyin kul(deki) diyen Muhammedi mi?"
Bu kilidi sağlıklı bir şekilde çözersek,iyi ve sağlam bir adım atacağımıza inanıyorum.
inşallah bu sorunu aşacağız...
vahyin rehberliğinde bir oluşan bir gelenek...
doğru ve güzel her şeyi içine mıknatıs gibi çeken kötü ve yanlış olan her şeyide yine mıknatısın ters kutbu gibi iten bir gelenek...
vahyin oluşturduğu manyetik alanın şekillendiği bir gelenek...
akıl ve vicdanın bu manyetik alanın sınırlarını her daim kolladığı bir gelenek...
içinde yaşanılan ve evlatlarımızın içine doğduğu bir gelenek...
sadece yazıyla değil davranışlarla alışkanlıklarla ritüellerle aktarılagelen bir gelenek...
atalarımız ibrahimin ismailin yakubun muhammedin oluşturduğu ve bu güne kadar zenginleşerek bize ulaşan gelenek...
içine karışan kötü unsurları akıl vicdan ve kuranla arıtabileceğimiz bir gelenek...
zaten bunun içinde doğduk...
bize düşen bizden sonraki nesile daha temiz ve saf bir şekilde bunu aktarabilmek...
sahip olduğumuz bu değerli gelenek hazinesini tümüyle red veya kabulden öte ...
ona yeni güzellikler kazandırarak ve kusurlarını tamir ederek aktarmak...
tabi ki bizim geleneğimiz doğru olan tek yol olmayacak...
ama doğru yollardan biri olacak...
hakka giden ve götüren en salim ve salih geleneklerden biri...
__________________ O halde yüzünü, Allah'ı bir tanıyarak dine, Allah'ın insanları üzerine yaratmış olduğu fıtratına doğrult. Allah'ın yaratışında değişiklik bulunmaz. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Asım kardeş,şu anki İslam coğrafyasındaki bütün dini yapılanmalar kendi uygulamalarını en sahih gelenekten süzülmüş kabul ettikleri için hiç kimse hatalı davrandığını kabule yanaşmıyor. Kur'anın önüne her getireceğimiz +sünnet+mezhep... gibi oluşumlar hep göreceli(izafi) olmaya mahkumdurlar.Öyle bir urvetül-vuska'ya sahip olalım ki,o bizi hep yaptığımız hata ve yanlışlardan arındırarak en sağlam yola iletsin. Bunun Kur'andan başka bir kitap olması mümkün değildir ve muhammedle birlikte yol almak ancak ve sadece Kur'ana uymakla,onu din rehberi ve kılavuzu edinmekle mümkündür.Kuranın dışında olupta vahyin muhtevasına uyan her söz ve davranış göreceli olup uyup uymamakta bir beis yoktur. Açıkçası bizi birleştirecek ve yol gösterecek tek kaynak Kurandır,Allaha teslimiyetimizin ilkeleri de sadece ondan çıkar.
__________________ "Bir kavme olan kininiz sizi adaletten ayırmasın.."
Bir soru 1- Ceza olan iki ay oruç tutmayı (size göre bu, öteden beri her kesin bildiği ve tuttuğu oruç) kişinin kendi gönlüne mi bırakılmış; isterse tutar isterse tutmaz mı? Yoksa...? Nasıl?
2- Adam zihar ettiği karısına bu istenenleri yerine getirmeden karısına temas ederse ne olacak? Kim ne yapacak?
3- Tevbeden ne anlıyorsun? Allah'ın önerdiği, Köleyi azad etmek, 60 gün oruç (size göre), 60 yoksulu doyurmak değil midir tevbe? Kişinin tevbe ettiği ve ve tövbesinin kabul edildiği nasıl anlaşılacak?
4- Bu kul ile Allah arasında bilinecek ve kalacak bir konu mudur?
hz muhammedin önerdiği bir şekli aldık kabul ettik...
Değerli Asım!Bu iletin gözümden kaçmış,ancak değerli Adalet arkadaşın yazdıklarına katılıyor ve seni yukarıya alıntıladığım ifadelerinden dolayı Allah için uyarıyorum.Dikkat et şu ayete birebir muhatapsın "Onlara Allah'ın indirdiğine uyun dendiğinde "ama biz atalarımızdan böyle gördük (böyle bildik)derler..."
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma