Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
fazıl,
ateist misin? yazdıklarından bunu çıkardım?
el_turki,
Üslübunu biraz düzeltmelisin, çok saldırgan bir üsluba sahipsin. Seni bu konuya yazmaya ya da benim görüşüme zorlayan yok. Böyle bir üslup takınmaya devam edeceksin yazma. Çünkü hiçbir katkı yapmadığın gibi eleştirilerin de yapıcı değil yıkıcı oluyor. Oysa ki ben bozmaya değil yapmaya çalışıyorum ve bunu amaç edinen herkese de konunun kapısı açıktır.
Gelelim konuya, uyku da uyanmak gibi varlığın bir parçası demişsin, katılıyorum. Yokluk da bir varlıktır. Çünkü yokluğu da idrak edebiliyoruz daha doğrusu yokluktan çıktığımızda yok olmuş olduğumuzu anlamış oluyoruz ama yok olduğumuz durumda yok olduğumuzun bilincinde, farkında olamıyoruz.
"meryem oğlu isa ALLAH ın oğludur diyenler,ALLAH ın kendisidir diyenlerden ne farkınız var?onlarda "öz"den yola çıkarak oraya varmadılar mı?"
Bizleri Meryem oğlu İsa'ya benzetmişsin. Özden falan bahsetmişsin ama kendi adıma konuşacak olursam, ben haddimi yeterince biliyorum ve Allah'ı birliyorum. Ben ezeli olmadığım gibi ebedi de olmadığımı, dolayısıyla "var"lığımı inkar edip sadece varlığın bir yansıması, gölgesi olduğumu biliyorum. İsa'nın ilahlaştırılmasının sebebinin aynı özden olmaktan kaynaklandığını sanmıyorum. Çünkü bildiğim kadarıyla Mesihcilerin inancı onun (sözde) Baba'dan ortaya çıkmadığı, Baba (!) gibi kadim olduğu inancı var. Yanlış hatırlıyor da olabilirim. Ben İsa'nın tanrılaştırılmasının sebebini babasız doğumuna bağlıyorum. Çünkü ortada babası olmadığı için kendisi hakkında veled-i zina diye ileri-geri konuşulmaması için "O'nun babası Allah'tır" gibi uydurma bir açıklama gereği duyulmuş olabilir. E bir insanın babası tanrı olursa haliyle ona da tanrılıktan bir pay biçilmesi kaçınılmaz olur, tıpkı herkül gibi.
"senin mantığına göre madde ezeli ve ebedi değil mi?madde ALLAH ın kendi özün"den demek başka nedir?ALLAH ezeli ve ebedi olduğuna göre.madde yaratılmamışdır demek değil mi?madde ALLAH dır,ALLAH da maddedir demek değil mi?madde parçalanıp bölünüyor,dağılıp helak oluyor?ALLAH da mı?"
Bak sen bana Allah'ın sıfatlarının ezeli olup olmadığını cevabını ver ona göre konuşalım. Eğer Allah'ın sıfatları ezeliyse Allah malikül mülk, mülkün (madde vs.) sahibi olduğuna göre mülkün de ezeli olması gerekmez mi? Allah olmayan şeyin sahibi olabilir mi? Eğer maddeyi sonradan bulduysa, kazandıysa ya da var ettiyse bu Allah'ın gelişim içerisinde olduğunu, bazı şeyler ve sıfatlar kazandığını göstermez mi? Bu da bir noksanlık olmaz mı? Hem maddenin ezeli olması Allah'ta bir noksanlık meydana getirir mi? Allah'ın maddeye ezelden beri hakim olması, sahip olması, emri altında bulundurup, yönetmesi daha üstün bir durum değil midir?
Şu öz meselesinde emin değilim. İki seçenek üzerinde düşünüyorum. Birincisi yukarıda bahsettiğim ezeli madde diğeri ise Allah'ta herhangi bir bölünme ya da eksilme meydana getirmeden Allah'ın özünün bir köşesinde maddeleşen bir parça özden bahsediyorum. Kesinlikte panteist bir anlayış içerisinde değilim yani Allah sadece gördüğümüz maddelerden ibarettir demiyorum. Ben Allah'ın emri altında bulunan ezeli işlenmemiş, ham madde, enerji, sıfır hacim, sonsuz yoğunluk şeye daha yakın duruyorum.
"sizler ne dediğinizin farkında bile olamayacak kadar uykudasınız.içinde zerre kadar akıl ve ilim olmayan şeyler konuşup konuşup duruyorsunuz.önce yok" un ne manaya geldiğini söyle?
bu kainatın yok" dan yaradılması ALLAH ın daha önceden mülkü olmadığı manasına mı gelir?"
Yok birkaç şey ifade ediyor bende; Birincisi sadece bilincin, farkındalığın olduğu ama bunun dışında hiçbirşeyin olmadığı bir boşluk. Bigbang öncesi siyah karanlık gibi. Gerçi rengin pek de önemi yok aslında hep siyaha alıştığımız ve öyle de olduğu için siyah çok farklı renkler de olabilir. belki de başka evrenlerdeki boşluk beyaz, mavi, yavruağzı ve hiçbilmediğimiz renkler de olabilir herneyse. İkincisi ise hiçlik, olmama durumu, uyku gibi. Allah her iki anlamda da yoktan var ediyor. Sıfır hacimden var ediyor sonra sıfır "ben"den beni var ediyor. Bu kainatın yoktan yaratılması Allah'ın daha önce mülkü olmadığı anlamına gelmez ama o mülkü daha önce evrene yere ve göğe dönüştürmediği, var ettikleri daha önce o var ettikleri şeylerin yokluğundan ortaya çıkarmadığı anlamlarına gelebilir. Allah'ın sonradan mülkü edinmesi gibi birşey Allah için bir noksanlık meydana getireceği için mülkün ezeli olması gerektiğini düşünüyorum ya da Allah kendi özünde bir köşede bir özü maddeye dönüştürüyor.
lailaheillahu,
Bir nevi Matrix içindeyiz, fişimiz takılıp çıkarılıyor. Bir oyun içindeyiz. Hani atari ya da pc oyunlarında karakterler olur. Biz onlardan birini seçer, kumanda ederiz ya da bunların random fonksiyonları vardır ve pc kendi bir karakter seçip kendi kendine rastgele dövüşür. Bunda herhangi bir müdahalemiz olmaz sadece yazılımdaki ihtimallerden bilgisayar seçer seçer hareket yapar, ya tekme ya yumruk birşeyler yapar. Bu oyunda oyundaki karakterler oyunu oynayanları göremez, kendisini tasarlayan mühendisi göremez. İşte bizler de random fonksiyonu açılmış oyundaki karakterlerdeniz, biz oyunu tasarlayan ve açıp randoma bırakanı, fişi takıp çıkaranı göremiyoruz. Her uykuya dalarken fişimiz çekiliyor her uyanışta takılıyor. Oyundaki karakter nedir? Sadece bir hayaldir, imajdır. Bir görüntüdür aslında, yoktur; sadece insanın ilminin bir mülk (madde) üzerindeki yansımasıdır, tek fark o bir gölge olduğunun farkında değil ve hiç bir zaman da olamayacaktır. İşte fark da burada ortaya çıkıyor. Şimdilik yine kesiyorum.
|