Yazanlarda |
|
safbilgi Yasaklı
Katılma Tarihi: 25 agustos 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 841
|
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
|
SELAM DOSTLAR
|
BAKARA30 |
|
Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan ve kan döken birini mi atayacaksın? Oysa ki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsatıp yüceltiyoruz."Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."
Yukardaki ayet ,sanki Ademden önce yeryüzünde insanlar varmış,yaratılan ilk insan Adem değilmiş gibi algılanır.Oysa Ademden önce yeryüzünde sadece hayvanlar ve bitkiler vardı.
Hayvanlar,topraktanyaratılarak yeryüzündekan döküyorlar,vahşice davranıyor ,aşağı ve karanlık bir seviyede yeralıyorlardı.
Allah topraktan yeni bir varlık yaratacağını,iradeli olacağını söyledi.
İyi kadar kötüyüde,batıl ve bozgunculuğuda seçeceğini,özgür bırakılacağını ,içine kendinden ruh üfüreceğini meleklere bildirdi.
Yukarki ayetse ,basıt mantık yurutüp hataya düşen ve insanın üstünlüğünü o an içinkavrayamayan bilgi yoksunu meleklerin cevabıdır.
Bakara suresi 2, bize Kuranda çelişki olmadığını,tutarlı olduğunu söyler,bu ilk insan Adem inancı içinde böyledir.Mantıklı bır açıklama getırdığıme inanıyorum,eleştırılerınızı beklıyorum.
Allah'a emanet olun... |
|
Yukarı dön |
|
|
elmuh Uzman Uye
Katılma Tarihi: 07 eylul 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 435
|
|
|
|
Selam Safbilgi,
Kuran'da elbette çelişki yok. Dikkat edilmesi gereken Kuranın Allahın, Yaratanın bakış açısını yansıttığıdır. O bakış açısını bulamadığımız sürece tam bir cevap getirmemiz de mümkün olmayabilir. Bu konu üzerinde ben de çok düşündüm ama yaradılış konusunda tam bir cevap bulabildiğimi söyleyemem. Ancak yukarıdaki ayetten sonra gelen üç ayete baktığımızda:
31: Ve Âdem'e isimlerin tümünü öğretti. Sonra onları meleklere göstererek şöyle buyurdu: "Hadi, haber verin bana şunların isimlerini, eğer doğru sözlüler iseniz."
32: Dediler ki: "Yücedir şanın senin. Bize öğretmiş olduğunun dışında bilgimiz yok bizim. Sen, yalnız sen Alîm'sin, her şeyi en iyi şekilde bilirsin; Hakîm'sin, her şeyin bütün hikmetlerine sahipsin."
33: Allah buyurdu: "Ey Âdem, haber ver onlara onların adlarını." Adem onlara onların adlarını haber verince, Allah şöyle buyurdu: "Dememiş miydim ben size! Ki ben, göklerin ve yerin gaybını en iyi bilenim. Ve ben, sizin açığa vurduklarınızı da saklayageldiklerinizi de en iyi biçimde bilmekteyim."
Benim Yorumum: Adem yaratılmıştı ancak henüz isimleri bilmiyordu. Yani dünyayı anlamlandıracak durumda değildi. Allah Adem'e isimleri öğretti, yani ona düşünme, mukayese etme yeteneği, akıl verdi. Bildiğimiz gibi insanların bu yetenekleri kazanmasının ardındaki en büyük etken dildir (lisan anlamında). Adem var idi, ancak henüz bu yetenekleri kazanmadığı için Melekler onu yeryüzündeki diğer canlılar gibi görmekteydi.
Bu şekilde bir akıl yürütme bana uygun geliyor.
Doğrusunu Allah bilir.
|
Yukarı dön |
|
|
Guests Guest Group
Katılma Tarihi: 01 ekim 2003 Gönderilenler: -259
|
|
|
|
s.a safbilgi kardeş, ademden önce yeryüzünde ytaşayan varlıklar vardı, biz vardık ama iradesiz varlıklar olarak vardık, ki meleklerin itirazına bakarsak gaybıu bilmeyen melekler de var olana göre konuşmuştu, vahşi ve kan döken bir insan yani o zaman var olan, halifelik yetisine sahip olmayan bir varlık, ki zaten arapça olarakta bu forumda da vardı o konu, yaratma değil atama, bir yere getirme diye geçiyor, yani, adem atanan varlıktı, bunun da bir sembol olfuğunu insanlığın sembolü olduğunu düşünüyorum, isimlerin öğretilmesi vesaire hepsi halifelik için verilen yetilerdi hemde tüm insanlara bri den yani tek başına değil, ktopluca bir atama var, halifelikgörevi için yetilerin verilmesi, ki ayette geçen kiminiz kimize düşman olarak inin ifadesi de topluluktan bahsediyor gaybi bir mesele ama Allahu alem, bu şekildedir diyorum ben, Adem ve eşi bir sembol, atanan, halifeliğe atanan varlıklar,...
selam ile
|
Yukarı dön |
|
|
safbilgi Yasaklı
|
|
|
|
Selam Dostlar
Konuyu açmak için şunu söylemelıyım ki yeryüzunde hepımız halıfeyız,kitaba ve ayetlere yani Allahın kanıtlarına varıs bulunmaktayız,sorumluyuz.Allahın bu guzel dınıni yaymak ve yasamakla mukellefız,yeryuzune gönderılen yada atanan tum ınsanlar yanı bızler en guzel fiilleri kımın işleyeceğini imtıhan olmak için burdayız.
Allah, Kuranda Ademden önceki insanlardan bahsetmıyor,buna inanmak yanlış olur,ayrıca şeytan Ademden önce isyan etmemış ve insana duşman olmamıştı,vesvese vermiyordu,insanın yeryuzundekötuye sapması imkansızdı.Biz Ademoğullarıyız,maymunoğulları değil.
Halıfelık, nesılden nesılden geçen bir özellikse tabıkı ilk insan halife olacak ki bu özellik diğer nesıllere gecsın,Hz Adem halifelik özelliğini yanı dını en guzel yasama ve yayma vekaletini yada sorumluluğunu aracısız olarak bizzat Allahtan almıştır,Onun isimlerini bizzat kendisinden öğrenmiştir.Ama mesela Hz Ebubekir ise dını aracıyla peygamberımızın vahyı ile ögrenmişti ve vekaleti peygamberimizden almıştır.Hz Ademin halifeliğini önceden baska insanlar varmışta onların vekiliymiş gıbı gıbı delıli olmayan bır şeye yormak yanlış.
Halifelik=Dini en guzel bir şekılde yasama ve Allahın ayetlerini( kanıtlarını) nesıllere aktarma,yayma sorumluluğu.ilk insan ,Allahın varlığının kanıtlarını Esma ul Husnayı bizzat kendısınden öğrenerek Adem gıbı dırekt Allahtan alır ve yeryuzunde çocuklarına ve nesılıne aktarır,vekaletı onlara devreder,devamında nesıller batıla saplandığında hatırlatma olarak Allah peygamberleri yollayarak aracı şeklınde sonraki nesılleri bu peygamberlere vekıl(halife) yapar ve Allahın dini yani ayetleri Onun varlığı ve yalnız ona inanıp ibadet etme gereği kıyamete kadar sürer.
|
Yukarı dön |
|
|
safbilgi Yasaklı
|
|
|
|
Sevgili Elmuh
İsimlerin Hz Adem'e tanıma amacıyla öğretildiği konusunda hemfikiriz,ama ben bunların Allahın Esma -ul Husna' daki isimleri olarak anlıyorum.Allah ona kendını ve dini tanıttı,bu sayede Allahtan vahıy alarak peygamberlık makamına ulaştı.Ayet Ademe öğretılenlerın isimlerin tümü olduğunu bildiriyor,meleklerse butun isimleri bılmedıklerını ve bılgı konusunda Allah'a karşı aciz olduklarını dıle getırıyorlar.Bence açık...
Selam ile
|
Yukarı dön |
|
|
Alperen Admin Group
Katılma Tarihi: 09 nisan 2005 Gönderilenler: 2974
|
|
|
|
İNSAN ALLAH’IN HALİFESİ Mİ ?
__________________ Yunus 105. Şu da emredildi: "Yüzünü dine bir hanîf olarak çevir. Sakın müşriklerden olma!"
|
Yukarı dön |
|
|
güneş Uzman Uye
Katılma Tarihi: 30 temmuz 2006 Gönderilenler: 206
|
|
|
|
elmuh Yazdı:
Kuran'da elbette çelişki yok. Dikkat edilmesi gereken Kuranın Allahın,(bizim ancak algılayabileceğimiz şekilde) Yaratanın bakış açısını yansıttığıdır. O bakış açısını bulamadığımız sürece tam bir cevap getirmemiz de mümkün olmayabilir. |
|
|
Burada bir ekleme yapmak istedim :)
__________________ Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik’ine, insanların İlah’ına sığınırım.
|
Yukarı dön |
|
|
güneş Uzman Uye
Katılma Tarihi: 30 temmuz 2006 Gönderilenler: 206
|
|
|
|
malik bin nebi Yazdı:
s.a safbilgi kardeş, ademden önce yeryüzünde ytaşayan varlıklar vardı, biz vardık ama iradesiz varlıklar olarak vardık, ki meleklerin itirazına bakarsak gaybıu bilmeyen melekler de var olana göre konuşmuştu, vahşi ve kan döken bir insan yani o zaman var olan, halifelik yetisine sahip olmayan bir varlık, ki zaten arapça olarakta bu forumda da vardı o konu, yaratma değil atama, bir yere getirme diye geçiyor, yani, adem atanan varlıktı, bunun da bir sembol olfuğunu insanlığın sembolü olduğunu düşünüyorum, isimlerin öğretilmesi vesaire hepsi halifelik için verilen yetilerdi hemde tüm insanlara bri den yani tek başına değil, ktopluca bir atama var, halifelikgörevi için yetilerin verilmesi, ki ayette geçen kiminiz kimize düşman olarak inin ifadesi de topluluktan bahsediyor gaybi bir mesele ama Allahu alem, bu şekildedir diyorum ben, Adem ve eşi bir sembol, atanan, halifeliğe atanan varlıklar,...
selam ile |
|
|
Sevgili malik bin nebi, yukarıdaki ifadenizi, zekası olmayan insan hatta hayvansı bir varlık olarak algıladım, bu şekilde baktığımızda zekası olmayana halife göndermenin ne anlamı var? zekası yok karşısındakini nasıl anlasın?
Acaba sizi yanlış mı anladım?
__________________ Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik’ine, insanların İlah’ına sığınırım.
|
Yukarı dön |
|
|
safbilgi Yasaklı
|
|
|
|
Selam Dostlar
Tekrardan şunu söylemelıyım ki yeryüzunde hepımız halıfeyız,kitaba ve ayetlere yani Allahın kanıtlarına varıs bulunmaktayız,sorumluyuz.Allahın bu guzel dınıni yaymak ve yasamakla mukellefız,yeryuzune gönderılen yada atanan tum ınsanlar yanı bızler en guzel fiilleri kımın işleyeceğini imtıhan olmak için burdayız.
Allah, Kuranda Ademden önceki insanlardan bahsetmıyor,buna inanmak yanlış olur,ayrıca şeytan Ademden önce isyan etmemış ve insana duşman olmamıştı,vesvese vermiyordu,insanın yeryuzunde kötuye sapması imkansızdı.Biz Ademoğullarıyız,maymunoğulları değil.
Halıfelık, nesılden nesılden geçen bir özellikse tabıkı ilk insan halife olacak ki bu özellik diğer nesıllere gecsın,Hz Adem halifelik özelliğini yanı dını en guzel yasama ve yayma vekaletini yada sorumluluğunu aracısız olarak bizzat Allahtan almıştır,Onun isimlerini bizzat kendisinden öğrenmiştir.Ama mesela Hz Ebubekir ise dını aracıyla peygamberımızın vahyı ile ögrenmişti ve vekaleti peygamberimizden almıştır.Hz Ademin halifeliğini önceden baska insanlar varmışta onların vekiliymiş gıbı gıbı delıli olmayan bır şeye yormak yanlış.
Halifelik=Dini en guzel bir şekılde yasama ve Allahın ayetlerini( kanıtlarını) nesıllere aktarma,yayma sorumluluğu.ilk insan ,Allahın varlığının kanıtlarını Esma ul Husnayı bizzat kendısınden öğrenerek Adem gıbı dırekt Allahtan alır ve yeryuzunde çocuklarına ve nesılıne aktarır,vekaletı onlara devreder,devamında nesıller batıla saplandığında hatırlatma olarak Allah peygamberleri yollayarak aracı şeklınde sonraki nesılleri bu peygamberlere vekıl(halife) yapar ve Allahın dini yani ayetleri Onun varlığı ve yalnız ona inanıp ibadet etme gereği kıyamete kadar sürer.
|
Yukarı dön |
|
|
elmuh Uzman Uye
Katılma Tarihi: 07 eylul 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 435
|
|
|
|
Selam Safbilgi
Adem'e öğretilen isimler konusunda açık bir tanımlama yok. Ben bunu Adem'in tekamülünde bir aşama olarak algılıyorum. Burada bahsedilen isimden benim anladığım çok genel anlamda eşyanın ismi, eylemlerin ismi, sıfatlar, Allahın isimleri vb. Allahın isimlerini öğrenmesi, anlamlandırabilmesi için bile diğer kelimelere ihtiyacı var. Dil öğrenen Adem, düşünme, mukayese etme, akletme yeteneklerini de geliştirmiş oluyor.
Doğrusunu Allah bilir.
|
Yukarı dön |
|
|
|
|