Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
ARAF 27 Ey Ademoğulları! Şeytan, ana-babanızı, çirkin yerlerini onlara göstermek için elbiselerini soyarak cennetten çıkardığı gibi, size de bir fitne musallat etmesin. Çünkü o ve kabilesi sizi, onları göremeyeceğiniz yerden görürler. Biz o şeytanları, inanmayanlara dostlar yaptık.
Bunun üzerine şeytan onların ayaklarını kaydırdı da onları içinde bulundukları yerden çıkardı. Biz de şöyle buyurduk: "Bir kısmınız bir kısmınıza düşman olarak aşağıya inin.Belli bir süreye kadar yeryüzünde sizin için bir bekleme yeri, bir nimet/bir yararlanma imkanı olacaktır
Dunya ımtıhnaında melek,şeytan bunlar hep bır araca hızmet eder.Melek ıradelı varlık insana Allahın kontrolunde ıyı yonde hızmet ederken,şeytanda yıne Allahın kontrolunde kötu ve batıl yonde vesvese ıçın çalışır.Allahın adaletı ve duzenınde hepımızın görevlerı var,Ademın cennetten kovulma hıkayesı insanlığın dunya ımtıhanı açıklaması için gereklı bir sebeb,insanların sonsuzluk yurdu ve nımetın bol olduğu cennette yaratılma yerıne, ılk önce dunyada yaratılıp ımtıhanına tabı tutulmaları için bir araç bu hıkaye...
Ademın ılk yaratıldığı cennet özellık olarak bıraz farklı,ama dıkkat edılıse bu özellık farkı Ademın yaratılma sebebı,ıradelı varlık olmasından gelen ımtıhanından kaynaklanıyor yoksa cennet yıne aynı cennet ımtıhan agacı hariç.O ımtıhanı gecerek iyiyi ve takvayı vsecmeli kı melekten ustun olsun,kötuyu ve batılı seçme sansı olmayan melekten bu yönuyle Allah katında daha yuksek bır mertebeye ulaşsın.
Ortak özellıkler her ıkı cennette bol nımet olması,üreme olmaması,
Farklılıklarsa ebedı olmaması,kalıcılığın agaç ımtıhanı şartına baglanması, ve şeytanın rolu nedenıyle bu ımtıhanda görev alması.
Göğüslerinde düşmanlıktan ne varsa söküp atmışızdır. Irmaklar akar altlarından. Şöyle derler: "Hamdolsun bizi buraya ulaştıran Allah'a. Eğer Allah bize kılavuzluk etmeseydi, biz buraya ulaşamazdık. Andolsun ki, Rabbimizin resulleri gerçeği getirmişler." Şöyle seslenilir: "İşte size, yaptıklarınıza karşılık mirasçı kılındığınız cennet."
Çok isabetli bir konu başlığı açılmış.Açan arkadaştan ve yorum yapan arkadaşlardan Allah razı olsun.Bu konu ile ilgili olabileceğini düşündüğüm bir sorum var,cevabını bulamadığım.Bir ayet var.Ama hangi surede olduğunu bulamadım.Ezbere de bilmediğim için yazamıyorum sizlerin ve Allahın affına sığınıyorum.Ama ayetin konusu şöyle:Ben peygamber gönderdiğim bütün toplulukları hesaba çekeceğim..Elçileri ile birlikte.Yalnızca elçi göndermediğim topluluklar bu sorgudan müstesna..Yani konunun özü bu.Şimdi merak ettiğim elçi gönderilmeyen topluluklar kimlerdir?Adem i ilk insan ve ilk elçi olarak biliyoruz.Kuranda bildirilen sıraya göre Şit,Hud,Lut vs.gidiyor.Ve dolasıyla Şit kavmi,Lut kavmi,diye de anlatılıyor.Böylece Muhammede kadar uzanıyor..Kıyamete kadar da böyle devam edecek.Bu topluluklar kimlerdir?Peygamber gönderilmeyen kavimler arada bir yerde midir?Adem ya da Muhammed arasında bir yerde olabilir mi?Butopluluklar yine insan topluluğu mudur?Ya da sorumlu tutulmayacak bu kavimleri nerde arayabiliriz?Yardımcı olacak dostlara şimdiden teşekkür ederim.Muhabbetle,
__________________ FATİHA: 6, 7/ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Eğer Peygamberle karşılaşmayan sorumlu değilse HzMuhammed(SAV) sonrası insanlar örn:Bizler sorumlu değil miyiz?
Selam hakka doğru,
Benim sorum o değil,tabi ki bizde sorumluyuz.Şunu diyorum ben:
Adem ilk peygamber ise,onun devrinde yaşayan insanlar o nun getirdiği hükümlerden sorumlular..Daha sonra gelen Lut zamanında yaşayanlar yine onun getirdiği hükümlerden sorumlular..Çünkü Allah kimine sahifeler vermiş,kimine kitap vermiş..Son peygamber Muhammed olduğuna göre onun devrinde yaşayanlar ve kıyamete kadar gelecek olanlar Kuranı kerimden yani Muhammedin getirdiği İslam dan sorumlu olacaklar.Yukarda bahsettiğim ayette kastetilen nedir?Yanlış anlammı çıkarıyoruz?Yoksa elçi gönderilmeyen topluluklar var mı?Bu topluluklarla insan mı kastetildi?Yoksa insan dışı varlıklar mı kastedildi?Bilindiği gibi cinler içinde öte alem kavramı vardır..Onlar da sorguya çekilecekler.Ayetin anlamını sordum sadece ve bilenlerden öğrenmek istedim..Acaba yanlış mı anlıyorum ben ayeti..Beni aydınlatan olursa sevinirim..Hala arıyorum sureyi,ama hangi surede geçtiğini bulamadım bir türlü.
Sevgiler.
__________________ FATİHA: 6, 7/ Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Adem in oğlu olduğu rivayet edilir, her nekadar ismi zikredilmese de.Kusura bakmayın sadece örneklemek için kullandım..Ve daha sonra düzeltip Lut dedim.
Katılma Tarihi: 04 ocak 2007 Yer: Turkiye Gönderilenler: 78
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Selam
Bana göre mesaj ulaşmayanlar insanlardır.Bu grub insan her resul döneminde vardır.Cinleri istekuran.com da Hakkı yılmaz hoca güzel anlatmış. Bir gözatabilirseniz iyi olur.
Çok isabetli bir konu başlığı açılmış.Açan arkadaştan ve yorum yapan arkadaşlardan Allah razı olsun.Bu konu ile ilgili olabileceğini düşündüğüm bir sorum var,cevabını bulamadığım.Bir ayet var.Ama hangi surede olduğunu bulamadım.Ezbere de bilmediğim için yazamıyorum sizlerin ve Allahın affına sığınıyorum.Ama ayetin konusu şöyle:Ben peygamber gönderdiğim bütün toplulukları hesaba çekeceğim..Elçileri ile birlikte.Yalnızca elçi göndermediğim topluluklar bu sorgudan müstesna..Yani konunun özü bu.....
...Yardımcı olacak dostlara şimdiden teşekkür ederim.Muhabbetle,
Merhaba şeyma kardeş,
Bildiğim ayetler bunlar.Allah ilmimizi artırsın.
Araf suresi/6:
Ali Bulaç
6- Andolsun, kendilerine (peygamber) gönderilenlere soracağız ve onlara gönderilenlere (peygamberlere) de elbette soracağız.
Diyanet Vakfı
6. Elbette kendilerine peygamber gönderilen kimseleri de, gönderilen peygamberleri de mutlaka sorguya çekeceğiz!
Edip Yüksel
7:6 Kendilerine mesaj gönderilenleri de sorguya çekeceğiz, elçileri de sorguya çekeceğiz.
6. Hem kendilerine elçi gönderilmiş olanlara soracağız, hem de gönderilen elçilere soracağız.
Yaşar Nuri Öztürk
6 Yemin olsun, kendilerine elçi gönderilenleri muhakkak hesaba çekeceğiz; gönderilen elçileri de mutlaka hesaba çekeceğiz.
Kasas suresi/59:
Ali Bulaç
59- Senin Rabbin, 'ana yerleşim merkezlerine' onlara ayetlerimizi okuyan bir elçi göndermedikçe şehirleri yıkıma uğratıcı değildir. Ve biz, halkı zulmeden şehirlerden başkasını da yıkıma uğratıcı değiliz.
Diyanet Vakfı
59. Rabbin, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir peygamberi memleketlerin ana merkezine göndermedikçe, o memleketleri helâk edici değildir. Zaten biz ancak halkı zalim olan memleketleri helâk etmişizdir.
Edip Yüksel
59. Rabbin, toplumların merkezine, kendilerine ayetlerimizi okuyan bir elçi göndermedikçe onları yok etmez. Biz, halkı zalim olmayan toplumları asla yok etmeyiz.
Elmalılı Hamdi Yazır
59-Bir de Rabbin memleketleri, kendlerine ayetlerimizi okuyan bir peygamberi ana noktalarına göndermedikçe helak edici değildir. Biz, o memleketleri yalnızca halkı zulüm ederken helak etmişizdir.
Süleyman Ateş
59. Rabbin, Anakent(olan Mekke)de onlara ayetlerimizi okuyan bir elçi göndermedikçe ülkeleri helak edici değildir. Ve biz, halkı zalim olmadan ülkeleri helak ediciler değiliz.
Yaşar Nuri Öztürk
59 Senin Rabbin, memleketleri/medeniyetleri, ana merkezlerinde kendilerine ayetlerimizi okuyan bir resul göndermedikçe helâk etmez. Biz; ülkeleri/medeniyetleri, halkları zulme sapmadıkları sürece helâk etmeyiz.
Mutlu ve esen kalın
__________________ Kamer/17-22-32-40:Ant olsun Biz Kur`an`ı düşünme/öğüt için kolaylaştırdık/hazırladık.O hâlde var mı ibret alıp düşünen?
Demek ki ben yanlış anlamışım.Üzerinde durup düşündüğünüz zaman iyice anlayabiliyosunuz.Ayetlerde geçen "göndermedikçe" kelimesi "bizim elçi göndermediğimiz topluluklarda var "anlamına gelmiyormuş.
Verdiğiniz bilgiler için Allah razı olsun.
Saygılar..
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma