Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam
Sevgili Hasan Akçay arapça ve türkçe dil bilginize güvendiğim için sizinle bu konuda fikir alış verişinde bulunmak istedim.Ayetin tam ve doğru meallendirmesinin ne olduğunu ve ayeti doğru olarak anlamaya çalışıyorum.Bunu yapmak haddi aşmak mı?
Öyle sanıyorum ki Benim verdiğim örneği tam olarak anlayamamışsınız.
Bakara 222de
Kullanılan temizlenmek ifadesinin =Kadının hayız halinin bitimini sona ermesini ifade ettiğini söylediniz
Ve bende dedim ki tamam bu ifade madem o anlamda ayetin meali bakın nasıl oluyor.
Adet sırasında onları rahat bırakın, adetleri bitene kadar onlara yakşamayın, adetleri bittiği zaman onlara Allahın buyurduğu yerden varın.
"Adet sırasında kadınları rahat bırakın ifadesi "zaten adetleri bitene kadar onlara yaklaşmayın cinsel ilişki teklifinde bulunmayın, adet dönemi bitince onlarla cinsel ilişkide bulunabilirsiniz ifadelerinin tümünü içinde barındıran bir cümledir.
Anlatmak istediğimi daha iyi anlamanız için başka bir örnek vermek istiyorum.
Diyelim kadın eşiyle doktora gitti.Doktor "Eşiniz riskli gebelik taşıyor hamileliği boyunca cinsel ilişkide bulunmayın " dedi.
Bu cümleden karı ve koca gebelik sona erip çocuk doğana kadar cinsel ilişkiye giremeyeceklerini çocuk doğduktan sonra cinsel ilişkide bulunabileceklerini anlar.
Anlamaz mı?
Doktora dönüp yani karım doğurana kadar mı cinsel ilişkide bulunmayalım?Karım doğurduktan sonra cinsel ilişkide bulanabilirmiyiz?
Şeklinde sorma gereği duyar mı?
doktor "eşiniz riskli gebelik taşıyor hamileliği boyunca cinsel ilişkide bulunmayın.Karınız doğurana kadar cinsel lişikide bulunmayın.Karınız doğurunca cinsel ilişkide bulunabilirsiniz"
şeklinde bir cümle kurar mı?
Bu ayetteki meallendirmedeki anlamda yukarıda verdiğim örnekle ifade olarak eş değer.Adet\hayız tıpkı hamilelik gibi belirli bir periyodu ifade eden bir kelimedir.Ayetin ilk cümlesinde Adetliyken kadınları rahat bırakın(cinsel ilişki talebinde bulunmayın) emrini mütakiben adetleri bitene kadar onlara yaklaşmayın(cinsel ilişkide bulunmayın)Adetleri bitince artık onlarla cinsel ilişkide bulunabilirsiniz cümleleri ayetin başındaki emrin tekrarıdır.
O halde buradaki onlar temizleninceye kadar ifadesi hayızları bitinceye kadar anlamında olamaz.Buradaki "kadının temizlenmesiyle" ve "kadınlar temizlendiğinde" ifadelerinin başka bir anlamı olmalı ve bu anlamın ne olduğunu açıkcası bende bilmiyorum.
__________________ O, yaratıp şekillendiren, âhenk veren ve düzene koyandır
|