Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
ESBABI NÜZUL HADİSLERİ
Kuran’daki ayetlerin iniş nedenlerini anlatan hadislere esbabı nüzul hadisleri denir. Kuran zaten tamdır ve kendi tefsirini yapmaktadır. Tam, açık, kolay anlaşılır, mükemmel bir kitabın tefsirine gerek yoktur.
25:33 Onların sana getirdikleri hiçbir temsil yoktur ki, (onun karşılığında) sana doğrusunu ve daha açığını (ahsena tefsir) getirmeyelim.
Allah ayetlere en güzel tefsiri getirmektedir ve ayetlerinin açıklanması için saçma sapan tefsirlere ihtiyacı olamaz. İbn Hanbel “Müşnad” adlı esrinde: “Esbabı nüzul konusunda tek bir doğru hadis yoktur” der.
Birkaç Ayet Tefsiri:
Buhari 6:203
İbn-i Abbas’ı şu ayeti tekrarlarken buldu: “Bilesiniz ki onlar Peygamberden, göğüslerini evirirler. İyi bilin ki, onlar elbiselerine büründükleri zaman dahi, Allah onların gizlediklerini de, açığa çıkardıklarını da bilir. Çünkü O, göğüslerin özünü bilendir.” (11:5) ve açıklamasını sordu. O da: “Bazı insanlar tuvalet ihtiyaçlarını karşılarken semaya görünmemek için gizlenirlerdi ve açık bir alanda cinsî münasebete girdiklerinde de. Yukarıdaki ayetler onun için indirildi.
Buhari 6:209
Bir adam, bir kadını öptü ve Peygamber (sav)’a gelip durumu anlattı. Sonra şu ayet vahyolundu. “Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler, kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır. (11:114) Adam: “Bu sadece benim için mi” diye sordu. Peygamber (sav) da: “Beni izleyen ve aynı sorunu yaşayan herkes için” buyurdu.
Buhari 6:97
Bir adamın bakımı altında yetim bir kız vardı. Kızın bir hurma bahçesi vardı ve adam onunla evlendi. Adam sırf bu hurma bahçesi için onunla evlendi, sevdiğinden değil. Bunun üzerine şu ilahi emir geldi: “Eğer yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız...” (4:3)
Buhari (4:461)
Cebir bin Abdullah rivayet eder ki: "ilham kısa bir süre geç kamıştı ve ben yürürken, semada bir ses duydum, gökyüzüne baktığımda, Hira dağında bana gelen meleği gördüm, gökyüzü ve sema arasında bir sandalye tepesinde oturuyordu. Ondan o kadar korkmuştum ki yere düştüm ve aileme geldiğimde onlara "Üstümü örtünüz, üstümü örtünüz" dedim. Daha sonra Allah şu ayeti gönderdi: "Ey bürünüp sarınan (Resûlüm)! Kalk, ve (insanları) uyar. Sadece Rabbini büyük tanı. Elbiseni tertemiz tut. Kötü şeyleri terket." (74:1-5)
Buhari, İlm 47, Tefsir, Benu İsrail 13, İ'tisam 3, Tevhid 28, 29; Müslim, Münafikun 32 (2794); Tirmizi, Tefsir (3140)
Resulullah (sav) Yahudilerden bir gruba uğradı. Onlardan bazısı: "Muhammed`e ruh hakkında sorun" dedi; bazısı da: "Sakın sormayın, hoşunuza gitmeyecek şeyler işitirsiniz" diye aralarında konuştular. Sonunda kalkıp: "Ey Ebu`l-Kasım bize ruh`tan anlat, (ruh nedir?)" dediler. Resulullah (sav) bir müddet sessiz durdu. Ben anladım ki kendisine vahiy inmektedir.
Sonra okudu: "Sana ruhtan sorarlar; de ki, ruh Allah`ın emrinden ibarettir. Size onun hakkında az bir ilim verilmiştir" (İsra, 85). Bir rivayette: "Onun hakkında az bir ilim verilmiştir" denmektedir. A`meş: "Bizim kıraatımızda böyledir" demiştir.
Su isimsiz kitapdan alinmistir.
__________________ Okuyoruruz ve izliyoruz Ama hic bir zaman uyumuyoruz
|