Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
vetlu aleyhim neba nuhin. iz kale li kavmihi ya kavmi in kane kebure aleykum mekami ve tezkiri bi ayatillahi fe alallahi tevekkeltü fe ecmiu emrekum ve şürekaeküm sümme la yekun emrukum aleykum gummeten sümme ekdu ileyye ve la tunzirun. (yunus71)
Sen onlara Nuh'un hikayesini anlat. Nuh kavmine dedi ki: Ey kavmim! benim aranızda bulunmam ve Allah'ın ayetlerini hatırlatıyor olmam size ağır geliyorsa, bilmelisiniz ki, ben ancak Allah'a tevekkül etmişimdir. Siz ve ortaklarınız artık toplanıp bana ne yapacağınızı kararlaştırsanız ya, sonra vereceğiniz kararı uygulamakta da zorlanmayın. Sonra da bana yapacağınızı, beklemeyin yapın!
Hz Nuh, putperest, kuvvetli olanların zayıfları tehditle sindirdiği, ezdiği, güçlülerin menfaatleri için fakirleri köleleştirdiği bir topluma peygamber gönderilmişti. Tüm söz hakkı bu seçkin bir grup azınlığın hakkıydı. Yaptıkları bunca zulümlere karşılık hesaba çekilmeyeceklerine de inanıyordu bu güçlü azınlık. İnsanlara şiddet uygulayıp, onları endişeye sevkederek her türlü azgınlıklarını elde ediyorlardı. Kendi nefislerini putlaştırıp diğerlerine ilahlık taslıyorlardı. İşte böyle bir hengamede Hz Nuh bu zalim kavme risaletle görevlendirilmişti.
Nuh Peygamber bu azgın kavme davetini yapıyordu fakat çok az bir kısmı ona inanıyor, onun yanında yer alıyordu, yapayalnız kalmıştı, karısı ve oğlu bile bu kutsal davet görevinde onu yalnız bırakmıştı. Nuh Peygamberede olmadık işkence ve hakaretleri yapıyorlardı.
İşte tam bu hakaret ve işkenceler doruğa yükselmişken Nuh peygamber tüm insanlık alemine örnek olacak bir teslimiyeti,tevekkülü ve müşriklere meydan okumayı en yüreklice yerine getirerek bu cümleleri söylemişti.
__________________ Hiçbir şeyi yaratamayan, kendileri yaratılan şeyleri Allah’a ortak mı koşuyorlar? Araf (191)
|