Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Yüzde 99’u müslüman olan Türkiye....’ diye başlayan konuşmalar bana hep siyasi gelmiştir. Hatta edilgen ve dayanaksız; ister muhafazakarlar söylesin ister dindarlar, ister sol grup ve partiler. Gerçekçi olmaktan uzaktır. Bu konuda bir araştırma yapılsa, oranın çok daha düşük olduğu ortaya çıkacak. Herkes biliyor fakat körebe oyunu sürüyor.
Belki de bu tür bir araştırma yasaklı listesindedir.
Maksadım dini hassasiyete sahip dindar kesim ile daha geniş ve obsiyonlu yaşayan kesim arasındaki ayrışmanın tesbiti değil. ‘Ben İslam dinine inanmıyorum’ diyenlerle ‘İnanıyorum, imanım var’ diyenleri saptamak. Yani ‘Biz’i tanımak.
Böyle bir araştırma, ‘İnancım var, ama sadece inancım var, dinim için parmağımı kımıldatmam; kesseler namaz kılmam; içkimden vazgeçmem; oruç tutmam; camiye gitmem; tesettüre girmem; Kur’an okumam’ doğrultusunda düşünen ve yaşayanları da İslam çerçevesine katarak yapılsa, sonuç yine yüzde 99 çıkmayacak. ‘Dine inanmam ama fala inanırım’ diyenleri katsak, sonuç yine değişmeyecek.
Aksini iddia eden beri gelsin.
Yakın zamanlara kadar olduğu gibi, bugün de Mısır’daki sosyalist partiler topluma fikirlerini ayetler, hadisler eşliğinde sunmaktadır. Çünkü aksi halde toplum tarafından dışlanacaklarının farkındadırlar. Dini bir tür Truva Atı olarak kullanmaktadırlar. Bunun adı reel popülizm olsun.
Türkiye’de ise dindar-muhafazakar kesimlerin oy denizinden /samimi ya da değil/ kudret toplayan cemaat ve partiler, düzen bekçilerine karşı ‘dışlanma tedirginliği’ yaşamaktadır. Onlar da Atatürkçülüğü bir tür Truva Atı olarak kullanıyorlar. Bunun adı da reel kabullenmişlik olsun.
Sonuçta, iki eğilim de bir türlü kendisi olamamanın sıkıntısını taşımaktadır.
Durum bir garipliğin analitik trajedisi.
Atatürkçüyüm diyen binamaz sol kesim bir yanda, Atatürkçüyüm diyen dindar kesim bir yanda. Atatürkçüyüm diyen milliyetçi kesim bir yanda, Atatürkçüyüm diyen Amerikancı kesim bir yanda. Ateistler, Aleviler, Museviler, Ermeniler, Zazalar birer damar mı sayılır sos mu bilmem.
Yahu herkes mi Atatürkçü? Elbette değil. Ama bunun bir parola olduğunu, ilkokul öğrencileri başta, herkes öğrendi artık. Ve parolanın önemi kalmadı. ...(FATİH BÖHÜRLER)
http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=100138
__________________ YALNIZCA KURANLA CENNETE GİTMEK İSTEYENLERE SELAM OLSUN.
|