Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 15 ekim 2006 Yer: Turkiye Gönderilenler: 340
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
İlk mesajımdır. Allah'ın İsmi ile..
Namazın, Yeryüzünde Yüce Allah'ı gencecik yaşında kendi Aklı ile bulabilen ilk insan olan Babamız Atamız Hz.İbrahim'e ve biz insanoğluna bir armağan olarak sunulduğunu düşünüyorum. "Şekliyle" namazın olduğuna ancak "bu şeklinin" mezhepçi ve hadisçilerce saptırıldığını sanıyorum.
Mekke'de Müşriklerin Kabe etrafında çırılçıplak ve ayakları arasına bazı putlar yerleştirerek namaz kıldıkları nakilleri vardır. (O dönemden çok tevatür bilgi olmamasına karşın Kur'an ışığında bunun olabileceğini düşünüyorum-Aynı şekilde Kur'an da Hanif İslam Dininin yozlaşması ile ilgili çeşitli dönemlerden örnekler de verilir.) Üstelik Müşriklerin namazı çıplak kılmalarına getirdikleri savunma ilginçtir. "Üstümüzdeki elbiseler dünya malı çıplak olunca Allah'a daha yakın oluyoruz ve bu putlarda bizi daha çok yaklaştırıyor" derler.. Yani bu da onların tarikatı tasavvufu.
Son noktada eklemek istediğim şey Namaz olsun, diğer ibadetler olsun Allah'ın sunmuş olduğu şekilden sapmalarının, 3 vakitten 5 vakite oradan çeşitli ilginç şekil ve uzatmalara, oradan Cuma'nın ayrı bir namaz yapılmasına kadar hepsinin kaynağı bence tasavvuf ve tarikat denen anlayışlardır. Birazda bunları besleyen mezhepler.
Özet olarak hanif İslam'da "İkame" edilen Namazdır, 3 Vakit -ve Rekati kişiye ve o anki Ruh haline kalmıştır. İçinde "Öz" olan Yüce Allah'a bir kul olarak eğilmektir. Kıyam bile daha çok eğilmek içindir. Rukuda Allah'tan başkasının önünde eğilmeyeceğinin bilincinde ve Secdede gönlünce ağlayabilen.. Alemlerin Rabbini noksanlıklardan uzak tutup Yüceltirken kendi acizliğini ve muhtaçlığını anlayabilene ne mutlu.. Bu ruh hali sürerse dilerseniz 20 rekat kılınız.. Hatta "Birşeyler" ufukta ise.. "Kötülüklerden daha da alıkonuluyorsa".. Bir gece sabaha kadar hiç durmayınız. Hz.İbrahim'in .. Hz.Muhammed'in yaptığı da budur.. Hatta mezheplerde sünnet namazlar nafile namazlar diye geçiş yapılan konular da düşünceme göre Sevgilimiz Hz.Muhammed'in bazen onlarca rekat namaz kılmasının farklı yorumlanmasıdır. Doğru tektir ve bulunur. (Ama tabi mezhepçiler gibi bunu rekatlaştırıp+kurallaştırıp başkasına da empoze etmemek kaydıyla.)
Namazı Mutlaka Yerine getirmeliyiz.
Yanlıştan ve Vehm'den Rabbime sığınırım. En doğrusunu Yüce Rabbim bilir..
Bu vesileyle Tüm kardeşlerime, Şirkten arınmış dostlara Selam ve Saygılarımı sunuyorum.
__________________ "Bak işte günler!Biz onları insanlar arasında dolandırır dururuz. Allah bu sayede iman edenleri bilecek, sizden tanıklar edinecektir."3:140
--BLOG--
Namazın "Hz.İbrahim'e ve biz insanoğluna bir armağan olarak sunulduğunu" düşünüyorum kısmını biraz açmam gerekirse,
Babamız İbrahim ile ilgili ayetlere bakalım...
"Yemin olsun, İbrahim'e daha önceden, doğruyu bulma gücünü vermiştik. Onu bilmekteydik biz." Enbiya Suresi 51
Benim Kur'an Ayetlerinden kafamda şekillenen şudurki.. (En iyisini Yüce Allah bilir) Adem a.s. yaratıldı.. Asırlar geçti.. İnsanlar sapkınlıkta ve şirkte yeryüzünün isyancıları ve bozguncuları haline geldiler.. İşte tam bu anda "İbrahim" isimli bir genç çıktı. O sapkın toplumlardan bir Genç.. Bu genç Yaradılışına verilen "Haniflik-Doğruyu bulma gücü" özelliği ile güneşi, ayı.. babalarının atalarının taptığı uyduruk putları gezindi durdu.. Ve REDDETTİ. Çok temiz ve ahlaklı aynı zamanda kurnaz ve tam bir "Sosyal" gençti.. Nerede ne yapacağını hangi putu nasıl kıracağını çok iyi hedefliyor ve uyguluyordu.
"Allah kendisine mülk ve saltanat verdiği için, Rabbi hakkında İbrahim'le çekişeni görmedin mi? İbrahim şöyle demişti: "Benim Rabbim odur ki, hayat verir ve öldürür." O da şöyle demişti: "Ben de hayat veririm, ben de öldürürüm." İbrahim, "Allah, Güneş'i doğudan getiriyor, hadi sen onu batıdan getir!" deyince, küfre sapan o adam apışıp kalmıştı." Bakara Suresi 258
ve çok büyük sınava tabi tutuldu.. Hepsini aştı. Hakkını verdi.
"Hani Rabbi, İbrahim'i bazı kelimelerle imtihana çekmiş, o da onların hakkını vermişti de Rab şöyle demişti: "Seni insanlara önder yapacağım.." Bakara Suresi 124
Alemlerin Rabbi ile muhteşem diyaloglar yaşadı..
Hani İbrahim de şöyle yakarmıştı: "Rabbim, göster bana, nasıl diriltiyorsun ölüleri?" "İnanmadın mı?" diye sordu. "İnandım, dedi, ancak kalbimin tatmin olması için ..." Allah dedi ki: "Kuşlardan dört tane al, onları kendine ısındırıp alıştır. Sonra her dağın üstüne onlardan bir parça koy. Sonra da onları çağır. Koşarak sana geleceklerdir. Bil ki Allah Azîz'dir, Hakîm'dir. Bakara Suresi 260
Yüce Allah'ın İbrahim'i anlatışına ve Müşrik olan babası için dua etmesine rağmen savunuşuna dikkat edin..
İbrahim'in, babası için af dilemesi, sadece ona verdiği bir söz yüzündendi. Onun Allah düşmanı olduğu kendisi için açıklık kazanınca, ondan uzaklaştı. Şu bir gerçek ki, İbrahim başkaları için gamlanıp ah eden ince yürekli, yumuşak bir insandı/tam bir evvâhtı. Tevbe Suresi 114
İbrahim, gerçekten yufka yürekli bir insandı; herkes için ah eder, içini çekerdi, yalvarıp yakarırdı. Hud Suresi 75
İşte bu Yürekli genç Yüce Rabbi'ni "Haniflik-Doğruyu bulma gücü" özelliği ile bulunca doğaçlama bir takım hareketler yaptı. belki Kıyam.. Belki Ruku.. Belki de Secde de hüngür hüngür ağlamak.. Belki de hepsi birden.. (Ben böyle olduğunu düşünüyorum sırayla değil ama o anda doğaçlama hepsini)Yani Alemlerin Rabbi'ne Kulluğunu göstermek istedi. Özü "Eğilmek".. olan Kulluk.
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlı başına bir ümmet idi; bir hanîf olarak Allah'ın önünde eğiliyordu, müşriklerden değildi. Nahl Suresi 120
Meryem Suresi 58 İşte bunlar, Allah'ın kendilerine nimet lütfettiği peygamberlerdendir: Âdem'in soyundan, Nûh'la birlikte taşıdıklarımızdan, İbrahim ve İsrail'in soyundan, kılavuzluk edip seçtiğimiz kimselerden. Kendilerine Rahman'ın ayetleri okunduğunda, ağlayarak secdelere kapanırlardı.
..ve Kabe inşası.. Namaz..
İbrahim'in, İsmail'le birlikte, Beytullah'ın ana duvarlarını yükselterek şöyle yakardıkları zamanı da an: "Rabbimiz, bizden gelen niyazları kabul buyur; sen, evet sen, Semi'sin, herşeyi çok iyi duyarsın; Alim'sin, herşeyi çok iyi bilirsin." Bakara Suresi 127
"Bir zamanlar İbrahim için, o evin yerini, şöyle diyerek hazırlamıştık: Bana hiçbir şeyi ortak koşma, evimi; tavaf edenler, kıyamda duranlar, rükû-secde edenler için temizle." Hac Suresi 26
Namaz, benim düşünceme göre Hz.İbrahim'in doğaçlama yaptığı hareketlerin Yüce Allah'ın hoşnutluğu kazanması ile insanoğluna sunulan bir armağandır. Sevgilimiz Muhammed'e de...Hatta bence Kabe'de bir armağandır.. Ancak bu ibadet bir "Ruh-İhlas-Samimiyet-Kendinden geçme-Kul olma-Rabbi karşısında olabilecek en büyük saygıyla eğilme" öncelikli ibadettir. Kıyam-Ruku-Secde Şekilleri düşünceme göre bizlere Hz.İbrahim'den kalmıştır. Her türlü ihtiyaçtan uzak olmasına rağmen Bu hareketler bence Alemlerin Rabbi'ni hoşnut etmiştir. Tabiiki öz'e ulaşmak gerek. Hz.İbrahim bunları belki günde yüzlerce kez tekrarladı ve 3 vakitin önemi aktarıldı.. Daha "Sembol" hale getirmek için olabilir. Çünkü Güneşi ayı ve putları dolaşarak Rabbine ulaşan İbrahim Güneşin Ayın ve Kainatın büyüklüğünde Rabbini bulunca bu zaman dilimleri daha da pekiştirici olabilir.
Hatırla o zamanı ki, biz Beytullah'ı insanlar için sevap kazanmaya yönelik bir toplantı yeri ve güvenli bir sığınak yaptık.Siz de İbrahim'in makamından bir dua yeri edinin.İbrahim ve İsmail'e şu sözü ulaştırmıştık: "Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rüku-secde edenler için evimi temizleyin!" Bakara Suresi 125
Allah uğrunda O'na yaraşır bir gayretle didinin. O sizi seçmiş ve dinde size hiçbir güçlük çıkarmamıştır. Babanız İbrahim'in milletini esas alın. Allah sizi, önceden de şu Kitap'ta da "Müslümanlar/Allah'a teslim olanlar" diye adlandırdı ki, resul sizin üzerinize bir tanık olsun, siz de insanlar üzerine tanıklar olasınız. O halde namazı kılın, zekâtı verin ve Allah'a sarılın. O'dur sizin Mevlâ'nız. Ne güzel Mevlâ'dır O, ne güzel yardımcıdır O! Hac Suresi 78
Yanlıştan ve Vehm'den Rabbime sığınırım. En doğrusunu Yüce Rabbim bilir..
Benim Kur'an Ayetlerinden kafamda şekillenen şudur ki.. (En iyisini Yüce Allah bilir) Adem a.s. yaratıldı.. Asırlar geçti.. İnsanlar sapkınlıkta ve şirkte yeryüzünün isyancıları ve bozguncuları haline geldiler.. İşte tam bu anda "İbrahim" isimli bir genç çıktı. O sapkın toplumlardan bir Genç.. Bu genç Yaradýlýþýna verilen "Haniflik-Doğruyu bulma gücü" özelliği ile güneşi, ayı.. babalarının atalarının taptığı uyduruk putları gezindi durdu.. Ve REDDETTİ. Çok temiz ve ahlaklı aynı zamanda kurnaz ve tam bir "Sosyal" gençti.. Nerede ne yapacaðýný hangi putu nasıl kýracağını çok iyi hedefliyor ve uyguluyordu.
................ Yanlýþtan ve Vehm'den Rabbime sýðýnýrým. En doðrusunu Yüce Rabbim bilir..
Ibrahimi davranis ile dimdik ayakda durup Rabbimin onunde musluman olarak gururla ruku ve secde edenlerden olmak ne guzel. Namazi Ebu Hureyrenin UYDURUK MIRAC hadisine gore degil Kuranda oldugu icin kilmak iBrahimi davranis ile kilmak ne kadar guzel. Ama guzelligin farkina varabilmek onemli.
Bir tarafdan Kuran Hz ibrahim ile baslayan namaz derken. Hirisislamin uyeleri MIRAC UYDURUK HADISI ile kendilerine gore EBU HUREYRE NAMAZI uydurmuslar. Insllah Allahin ayetlerinei okuddukca akil ederler. Akletmeyince baslarina ne geleceginei yine Allah yuce Kuranda belirtiyor.
__________________ Müslümanim diye hic utanmiyorum.... Mevsim Bahar..Ben artık özgur bir müslümanım. Bir elimde KURAN, Bir elimde bahar çiçekleri ve arkamda 1400 yıllık hurafe, hadis, mezhep ve şeyhlerın enkazı.
adalet Yazdı:
Selam Turk-İbrahim,
Ayetleri anlama çabanı destekliyor,Rabbimin yardımıyla daha sağlıklı çıkarımlar yapmanı diliyorum.Hoşgeldin,kolay gelsin.
Hoşbulduk Değerli Kardeşim. Ölüm Ötesi Yaşamda Cennetliklerden, Kurtuluşa erenlerden olursun inşallah...
Saygılar Sunarım.
__________________ "Bak işte günler!Biz onları insanlar arasında dolandırır dururuz. Allah bu sayede iman edenleri bilecek, sizden tanıklar edinecektir."3:140
--BLOG--
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma