Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
1/6,7 Bizi dosdoğru yola ilet, Nimete erdirdiğin kimselerin yoluna; gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil.
Hep dua ederiz, rabbimiz, bize ilim ver, bizi koru, bize acı 2/286 … "Ey Rabbimiz!Unutur yahut hata edersek bizi hesaba çekme.Ey Rabbimiz!Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme.Ey Rabbimiz!Bize, güç yetiremeyeceğimiz şeyleri de yükleme.Affet bizi, bağışla bizi, acı bize.Sen bizim Mevla'mızsın.Küfre sapanlar topluluğuna karşı yardım et bize!" gibi. Musa peygamberde dua etti “Musa, toplumu için su istemişti” Allah ona hemen su vermedi, çünkü dua sadece istemek değil, aynı zamanda istediğinin arkasında durup onun için çaba ve gayret kuşanmak isteğinde samimi olmaktır.
2/60 Bir zamanlar Musa, toplumu için su istemişti de biz, "değneğinle şu taşa vur" demiştik.
Bizler her fatiha suresini okuduğumuzda 1/6,7 Bizi dosdoğru yola ilet, nimet verdiklerinin yoluna; gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil. diye dua ediyoruz, peki bizim bu duamızda samimi oluşumuz nasıl olmalı? buna yüce kitabımız kur’an dan yanıt bulmaya çalıştım umulur ki faydamız dokunur.
Sapmanın sebebi
“gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil.”
Kendilerini hidayet üzere sanıp, rivayetler, meshepler, tarikatlar, külliyatlar, mektubatlar, guruplar ve hizipler cenderesinden kurtaramayanlar ve şeh, üstat, molla, hüccetülislam, abi efendi ve diğerlerinden sıyrılamayanlar, kur’anı dikkatlice okuyun bakın rabbim ne diyor.
16/24 Onlara, "Rabbiniz ne indirdi" dendiğinde şöyle dediler: "Öncekilerin masallarını." Bizede "Rabbiniz ne indirdi" dendiğinde "Öncekilerin masallarını." (kütübüsitte, meshepler ve tarikatları) indirdimi diyeceğiz?.
2/170 Onlara, "Allah'ın indirdiğine uyun" dendiğinde: "Hayır!Biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız." Derler.Peki, ataları bir şey düşünemiyen ve doğru yolu bulamıyan kimseler olsalar da mı?!
Bu ayetler sadece indirildiği döneme hitap etmiyor, bize, bizden öncekilere ve bizden sonrakilere aynı tazelikte nazil oluyor ve olacak.
Bu yukarıda saydığımız şeyler bize atalarımızdan kalmadımı? Peki, atalarımız hep yanıldımı? Elbetteki hep yanılgı içinde olmadılar, zaten kur’an da ”ataları bir şey düşünemiyen ve doğru yolu bulamıyan kimseler olsalar da mı?!” hep yanıldılar demiyor, yanılmadıkları noktalarda olabilir, fakat nasıl eğriyi doğrudan seçeceğiz?
2/2 İşte sana o Kitap! Kuşku,çelişme,tutarsızlık yok onda.Bir kılavuzdur o,korunup sakınanlar için.
İşte, Allah’a şükürler olsun ki, şaşması ve yanılması imkânsız olan Allah’ın kitabı aramızda, o öyle bir kitap ki 2/2yol gösteren 2/176 ,4/105gerçeği içeren 3/3 önceki kitapları tastik edici 6/ 114 detaylı 7/2 uyarı ve öğüt 7/52 yol gösteren ve rahmet 12/2 anlayasınız diye arapça olarak saymakla bitireceğimi sanmıyorum, bu kitapla geçmişimizi ( tarihimizden gelen rivayetler, meshepler, tarikatlar, külliyatlar, mektubatlar, guruplar ve hizipler vd..) ölçmemiz tartmamız ve gözden geçirmemiz gerekir. Yoksa elin adamı (şeytan) şeker diye şap yedirir, bizde şeker yedik zannederiz.
Geçmiş ümmetlerin, doğru yoldan sapanlarının durumuna düşmeyelim, onlara gönderilen resulleri ya ululadılar 9/30 Yahudiler: "Uzeyr ALLAH'ın oğludur," dediler. Hıristiyanlar da, "Mesih ALLAH'ın oğludur," dediler. Bu, ağızlarından çıkan sözleridir. Önceden inkar etmiş olanların sözlerini taklid ediyorlar. ALLAH onları mahkum eder. Nasıl da çevriliyorlar?
yâda aşağılayıp öldürdüler. 5/70 İsrail oğullarından söz almış, onlara elçiler göndermiştik. Her ne zaman hoşlarına gitmeyen bir şeyle onlara bir elçi gittiyse bir kısmını yalanlayıp bir kısmını da öldürdüler.
Atalarımızdan sapıtanlar ise şunu uydurdular “ey habibim seni yaratmasaydım bu alemi yartmazdım” ve “resullerin biri diğerinden üstündür,” yarışının içine girdiler.
2/285 ..”Allah'ın resullerinden hiçbirini ötekinden ayırmayız.”
51/56 Cinleri ve insanları ancak bana kulluk etmeleri için yarattım.
10/104 De ki: "Ey insanlar! Benim dinimden şüphede iseniz bilin ki ben Allah'tan başka taptıklarınıza tapmam. Ancak, sizi öldürecek olan Allah'a kulluk ederim. İnananlardan olmakla emrolundum." 11/112 Emredildiğin gibi dosdoğru ol, seninle beraber yönelmiş olanlarla birlikte... Aşma ve azgınlaşma. O, sizin yaptıklarınızı Görendir.
27/91-92 De ki: "Ben, yalnız her şeyin sahibi olan ve bu kutlu kılınmış şehrin Rabbine kulluk etmekle emrolundum. Müslümanlardan olmakla ve Kuran okumakla emrolundum." Kim doğru yolu bulmuşsa, yalnız kendisi için bulmuş olur, kim sapıtmışsa kendine etmiş olur. De ki: "Ben sadece, uyaranlardan biriyim."
Kur’an’ı gereği gibi okusalardı bu ve buna benzer hakikatleri görür doğru yoldan sapmazlardı. Yine geçmiş ümmetler, onlara gönderilen kitapları tahrif ettiler ve yaşanmaz hale getirdiler. Geçmiş ümmetler gibi kitabı bozamadılar
15/9 Hiç kuşkusuz, o Zikir'i/Kur'an'ı biz indirdik, biz; her hal ve şartta onu muhakkak koruyacak olan da biziz. Fakat öteden beri bize din diye anlatılanlar, cilt cilt yazılmış kitaplar, ayrı ayrı klişeleşmiş meshepler, tarikatlar ve ekoller, yaşanan bu Müslümanlığın bozulduğunun en bariz gerçeğidir.
Şimdi bu sayıp sıraladığım, kendini İslama nispet eden kim varsa, liderlerinden mürtlerine kadar, onlara kur’an’ nasıl bir kitap? diye sorsam, diyeceklerki; resulullaha indirilen vahiy, islam’ın ana kaynağı ve yüce Allah’ın kelamı. Allah’ın kelamı Allah’ın kelamı
Ya ozaman bize ne oluyor, derdimiz ne, ne arıyoruz Allah aşkına, işte Allah’ın kelamı 3/23 Şu kendilerine Kitap'tan pay verilmiş olanlara bak, aralarında hüküm vermesi için Allah'ın Kitabı'na çağrılıyorlar da içlerinden bir zümre yüz çevirerek dönüp gidiyor.
Kur’an’a kulak tıkamayalım, görmezden gelmeyelim. İşte sapmanın sebebi.
43/36 Kim Rahman'ın Zikri'ni/Kur'an'ı görmezlikten gelip ondan uzaklaşırsa biz ona bir şeytanı musallat ederiz de o ona can yoldaşı olur.
43/37 Bu şeytanlar onları yoldan saptırırlar. Onlarsa kendilerinin hala hidayet üzere olduklarını sanırlar.
kur’an, liderlerine 16/25 Şunun için ki onlar, kıyamet günü kendi günahlarını tamamen yüklendikten başka, ilimsizlik yüzünden saptırdıkları kişilerin günahlarının bir kısmını da yüklenecekler. Bakın, ne kötü şey yükleniyorlar! diye seslenirken müritlerinede ”ilimsizlik yüzünden” cahilliği bırakın, sizden hiçbir ücret istemeden öğüt verenlere kulak verin diye buyurmaktadır. 36/21 "Sizden bir ücret istemiyenlere uyun. Onlar doğru yoldadır."
İhdinas sıratel mustakim
“Bizi dosdoğru yola ilet, Nimete erdirdiğin kimselerin yoluna”
Biz doğru yola ilet diye dua ediyoruz, rabbim dosdoğru yolun anahtarını veriyor, kitaba vurgu yapıyor, “şaşması ve yanılması olmayan bu kitap size yol gösterir ve hidayet verir” diyor.
2/2 Bu, doğruluğu şüphe götürmeyen ve Allah'a karşı gelmekten sakınanlara yol gösteren Kitap'tır.
29/69 Uğrumuzda çaba gösterenleri yollarımıza ileteceğiz. ALLAH hiç kuşkusuz iyilik edenlerle beraberdir.
8/29 Ey inananlar! Allah'tan sakınırsanız, O size iyiyi kötüden ayırdedecek bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter, sizi bağışlar. Allah büyük, bol nimet sahibidir.
29/45 Kitap'tan sana vahyedileni oku. Namaz da kıl. Çünkü namaz , çirkinliklerden ve kötülüklerden alıkoyar. Elbette ki Allah'ın Zikri/Kur'an'ı daha büyüktür. Allah, neler yaptığınızı biliyor.
Bu ayetlere baktığımızda, inanarak samimiyetle yapılan her amel, her iş, insanı doğru yola çekiyor deyilmiki rabbim bir ayetinde şöyle buyuruyor 67/2 Hanginizin daha güzel iş yapacağını belirlemek için sizi imtihana çekmek üzere ölümü ve hayatı yaratan O'dur. Aziz'dir O, Gafur'dur.
Tabiri caizse, Kur’an insanın elinden tutup, kendi memleketinde yolculuğa çıkarıyor, bir yerde bir bakıyorsunuz, yaratanı rabbi tanıtıyor. 112/1,2,3,4 De ki: "O, Allah'tır; Ahad'dır, tektir. Allah'tır; Samed'dir/ tüm ihtiyaçların, niyetlerin, övgülerin, yakarışların yöneldiği tek kuvvettir. Ne doğurmuştur O, ne doğrulmuştur. Hiç kimse onun dengi ve benzeri olmamıştır, olamaz."
59/22,23,24 Öyle Allah ki O, tanrı yok O'ndan başka. Gaybı da görünen alemi de bilen O. Rahman O, Rahim O. Öyle Allah ki O, ilah yok O'ndan gayrı. Melik, Kuddus, Selam, Mümin, Müheymin, Aziz, Cebbar, Mütekebbir. Allah, onların ortak koşmalarından yücedir, arınmıştır. Allah'tır O. Haalik, Bari', Musavvir'dir O. En güzel isimler O'nundur.Göklerde ne var, yerde ne varsa O'nu tespih eder. Aziz'dir O, Hakim'dir. Ve birçok ayette devam edip gitmektedir.
Bir bakıyorsunuz gönderdiği elçilerden (61/9,65/11,69/40,73/15), elçilere vahyi getiren cibrili eminden (2/97,98,26/193,70/4), elçilerin hep aynı mesaj için gönderilişinden, helak olmuş kavimlerden ve onları helaka gelmiş Allah’ın elçilerinden (11/69,70), yine aynı elçilerin, İbrahim (a.s) çocuk müjdesi vermelerinden (11/72), İbrahim ( a.s) ateşe atılırken ateşin onu yakmamasından (21/69), ilk insandan, Nuh (a.s) a, Nuh (a.s) dan, İbrahim (a.s) a İbrahim (a.s) dan Muhammed (a.s) kadar, bize örneklik teşkil edecek bütün elçilerden ve onların hayatlarından pasajlar sunup gider.
Gaybe imandan ahirete, kıyametten cehenneme, din gününden cennete kadar uzayıp gider. İmanın nasıl olması gerektiğinden, ibadete kadar, ibadetin kime ve nasıl yapılacağından vede iman edenlerin hayatını nasıl etkilediğine kadar, hiçbir şeyi atlamadan teferruatıyla anlatıp göstermektedir. Akledenlerin dikkatine! Diye yolculuk hep devam ediyor inşallah o yolun yolcusu oluruz.
2/277 İnanıp yararlı işler işleyenlerin, namaz kılıp, zekat verenlerin Rab'ları katında ecirleri vardır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.
4/162 Fakat onlardan ilimde derinleşmis olanlara, sana indirilen Kitap'a ve senden önce indirilen Kitap'a inanan müminlere, namaz kılanlara, zekat verenlere, Allah'a ve ahiret gününe inananlara, elbette büyük ecir vereceğiz.
19/76 Allah doğru yolda olanların doğruluğunu artırır. Baki kalacak yararlı işler Rabbinin katında sevap olarak da daha iyidir, sonuç olarak da daha iyidir
23 müminun1-4 , Felaha ulaştı o müminler ki onlar salatlarında itaatkardırlar. Onlar boş şeylerden yüz çevirirler. onlar arınıp yücelmek için yaparlar. (zekatı verirler)
22 hacc 35 , Onlar öyle kimselerdir ki Allah anıldığı zaman kalpleri titrer. Başlarına gelene sabrederler, salatı ikame ederler ve kendilerine verdiğimiz şeylerden harcarlar.
24 nur 37 , Onlar ne ticaretin ne de alışverişin kendilerini Allah’ın zikrinden , salatı ikame etmekten ve zekat vermekten alıkoyamadığı insanlardır. Onlar ,kalplerin ve gözlerin ters döneceği bir günden korkarlar.
35 fatır 29 , Allah’ın kitabını okuyanlar ,salatı ikame edenler, ve kendilerine verdiğimiz rızıkdan gizli ve açık sarf edenler, asla zarara uğramayacakları bir ticaret umarlar.
4/69 ALLAH'a ve elçisine uyanlar, ALLAH'ın kendilerine iyilikte bulunduğu peygamberler, doğrulayıcılar, şehitler ve salihler ile beraberdirler. Onlar ne güzel arkadaştır
7/156 "Bize hem bu dünyada güzellik yaz hem de ahirette. Dönüp dolaşıp sana geldik." Buyurdu ki: "Azabıma dilediğimi çarptırırım. Rahmetime gelince, o herşeyi çepeçevre kuşatmıştır. Ben onu; sakınıp korunanlara, zekatı verenlere, ayetlerimize inananlara yazacağım."
98 beyyine 5 , Oysa kendilerine dini yalnız Allah’a halis kılarak , Allah’ı birleyenler olarak ona kulluk etmeleri,salatı ikame etmeleri, zekatı vermeleri emredilmişti. İşte doğru din budur
Not: Yukarıda örnek olarak verdiğim, konuya delil teşkiledecek ayetlerin tamamı değil, sadece bir kısmıdır.
8/29 Ey inananlar! Allah'tan sakınırsanız, O size iyiyi kötüden ayırdedecek bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter, sizi bağışlar. Allah büyük, bol nimet sahibidir.
__________________ Ey inananlar, Allah'tan korkarsanız O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir
|