Şu da emredildi: Yüzünü dine bir Hanif olarak çevir. Sakın müşriklerden olma.
Yunus Suresi 105
Ben bir Hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Müşriklerden değilim ben.
Enam Suresi 79
İbrahim ne bir Yahudi idi, ne de bir Hıristiyan. O sadece hanif bir müslümandı. O müşriklerden değildi.
Ali İmran Suresi 67
Şu da kuşkusuz ki, İbrahim başlıbaşına bir ümmetti; bir Hanif olarak Allah'ın önünde eğiliyordu. Müşriklerden değildi.
Nahl Suresi 123
De ki Allah doğrusunu söylemiştir / vaadinde sadıktır.Haydi artık Hanif olarak İbrahim'in Milleti'ne uyun! Müşriklerden değildi o.
Ali İmran Suresi 95
Allah'a ortak koşmadan, Hanifler olarak... Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşmüş de kendisini kuşlar kapışıyor veya rüzgar onu uzak bir yere fırlatıp atıyor gibidir.
Katılma Tarihi: 17 mart 2008 Yer: Netherlands Gönderilenler: 421
Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
Merhaba,
Ne arapcam var nede derin bir bilgim, ancak aklima takilan bir soruyu sormak istiyorum.. Mescid = secde edilen yer, anlamina geliyor diye okudum. Secde edilecek ozel yerler midir ? Yani Dunyanin kendisi zaten mescid degilmidir ? Tarlada, ormanda, evde, veyahut secde(itaat) herhal uzere ve herdurumda yapilamaz mi ?
Mescid= itaat edilen yer de olamaz, cunku itaat icinde ozel bir alan gerekmez, diye dusunuyorum. Bu Mescid denilen sey ozel bir mekani olmayan, herzaman yanimizda olan birseye benziyor..
Heryerde secde edilebilir, heryerde itaat edilebilir? Istisna varmi ?
mescidlerinde O'nun isminin anılmasını engelleyen ve bunların yıkılmasına çaba harcayandan daha zalim kim olabilir? Onların (durumu) içlerine korkarak girmekten başkası değildir. Onlar için dünyada bir aşağılanma, ahirette büyük bir azap vardır.
7/29 Şunu da söyle: "Rabbim bana adaleti emretti. Her mescitte yüzlerinizi O'na doğrultun. Dini yalnız O'na özgüleyerek O'na yakarın. Tıpkı sizi ilk yarattığı gibi O'na döneceksiniz."
7/31 Ey ademoğulları! Tüm mescitlerde süslü, güzel giysilerinizi kuşanın. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Allah israf edenleri sevmez.
17- Şirk koşanların, kendi inkarlarına bizzat kendileri şahidler iken, Allah'ın
mescidlerini onarmalarına (hak ve yetkileri) yoktur. İşte bunlar, yaptıkları boşa gitmiş olanlardır. Ve bunlar ateşte süresiz kalacak olanlardır.
9/18 Allah'ın
mescidlerini; ancak Allah'a, ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah'tan başka kimseden korkmayan kişiler onarır. İşte bunların, hidayete erenlerden olmaları beklenir.
9/108 Böyle bir mescitte sakın namaza durma! Daha ilk gününde takva üzerine kurulan bir mescit, içinde namaz kılman için çok daha uygundur. Temizlenmek arzusu taşıyan erler vardır o mescitte. Allah, temizlenenleri sever.
11- Böylelikle (Zekeriya)
mescidten kavminin karşısına çıkıp onlara (şu anlamları) işaret etti: "Sabah akşam tesbih edin."
18- Şüphesiz
mescidler, (yalnızca) Allah'a aittir. Öyleyse, Allah ile beraber başka hiçbir şeye (ve kimseye) kulluk etmeyin (dua etmeyin, tapmayın).
Yukarıdaki ayetlerden hareketle mescidler,Kulluk edilen yer,Yardımlaşmanın,problemlerın çözüldüğü,inanların toplanıp konuşma yaptıgı gunumuz tabırıyle dernek vakıf diye anlıyorum.
SELAM VE DUA İLE
__________________ ZÜMER-2739/27 Andolsun, biz bu Kur'an'da insanlara her türden örnekler verdik ki düşünüp öğüt alabilsinler.
Kıymetli Xweser-Mirov kardeşim,selamlar. salatı anlamazsan mescidi de anlayamazsın,salat Kur'an sistemine yönelmek ve onu desteklemektir.mescid=meclis.Mescidi Nebevi bunun için yapılmıştı.Yanına bir Kur'an Kursu yapılmıştı.(buradakilere siyerciler ashabı suffe diyorlar)Kur'an Kursunda ayetler ezberleniyor,Mescidde peygamberin klavuzluğunda bu ayetler okunuyor ve tartışılıyordu.stratejiler hedefler tespit ediliyordu.örneğin Hayat hukuku ve savaş hukuku vs.Kur'an anayasa hukuku öğretiliyordu,yani peygamber orada hem öğretmenlik,hem komutanlık,hem reislik yapıyordu.şimdiki gibi namaz imamlığı yapmıyordu.mescidi nebevi ritüel ibadetlerin gösterildiği ve yapıldığı bir yer değildi.Ritüel namazı emeviler icad etmişlerdir.Niye icad etmiş olabilirler?Bence şu sebepler olabilir. 1-insanların müşrikler gibi yerlere kapanarak ibadet etmelerini istiyorlardı,çünkü müşriklerde putlarının önünde yerlere kapanıyorlardı. 2-ritüellikte gösteriş ve riya olması her zaman imkan dahilindedir ve suistimale her zaman açıktır.buna imkan verilmesini istemiş olabilirler. 3-müminlerin şekil ve sembollerle meşgul olup,hayatın gerçeklerinden uzaklaşmalarını istemiş olabilirler.hele bir camide namaz kılan insanların ayaklarının aralarının uzaklığı sebebiyle cami cemaatinden nerdeyse kavgaya varacak tartışmalarına tanık olmuştumki bu davranışları bana bunu her zaman hatırlatır. 4-Müminler şekilsel ibadetlerle meşgul olsunlar ki onlar zulüm kanunlarını yasalaştırıp iktidarlarını devam ettirerek sömürgelerini rahatlıkla devam ettirmeyi istemiş olabilirler.tazı tut tavşan kaç oyunu gibi.onlar isterlerki müminler siyasetle,ekonomiyle,bilimle,Kur'an hukukuyla meşgul olmasınlar,bol bol yatıp kalkıp ibadet zannettikleri tapınma ritüelleriyle meşgul olup yerlerde sürünsünler (budistlerin tapınmaları da buna çok benzer).bu arada onlarda atı alan üsküdarı geçmiş olsun.geçecekleri kadar geçtiler zaten.. Hacc18:''Göklerde ve yerde olanların,güneş,ay,yıldızlar,dağlar,ağaçlar, hayvanların ve insanların birçoğunun Allah'a secde ettiklerini görmüyor musun?''buyurulmuştur. güneş,ay,yıldızlar,dağlar,ağaçlar Allah'a nasıl secde ediyorlar?Allah'ın onlara verdiği kainatta ve yeryüzündeki vazifelerini yaparak secde etmiş oluyorlar.işte insanların dünyada yaptıkları işler de secde ve ibadet sayılır.yani bir katibin yazı yazması,bir memurun bilgisayarıyla yazması,bir işçinin kürek sallaması,bir çiftçinin bağını budaması,bir şoforün otobüsüyle insanları taşıması,bir çöpçünün çöpleri toplaması,bir temizlikçinin temizliğini yapması,bir hanif dostumun burada insanları yorumlarıyla aydınlatması hep secde ve ibadet sayılıyor. Nebe10-11:''Geceyi sizin için istirahat,gündüzü de rızkınızı elde etmeniz için çalışma vakti kıldık.'' selamlar,sevgiler.
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme Sizin yetkiniz yok forumda konu silme Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme Sizin yetkiniz yok forumda anket açma Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma