Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam Arkadaşlar
Peygamberler(A.S), Yüce Allah’ın haber vermesiyle olmasa elbette gaybı bilemezler. “Gayb” kelimesi,Kur’an-ı Kerim’de çeşitli ayetlerle değişik şekilleriyle ele alınır.
Enam-59 ” Gaybın anahtarları yalnızca O’nun katındadır. Onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı da bilir. Hiçbir yaprak düşmez ki onu bilmesin. Yerin karanlıklarında da hiçbir tane, hiçbir yaş, hiçbir kuru şey yoktur ki apaçık bir kitapta (Allah’ın bilgisi dahilinde, Levh-i Mahfuz’da) olmasın.”
Bu ayette “gayb”ın tamamen Allah’ın katında olduğu dile getirilmekte ve ondan başkasının-Peygamberimiz(s.a.v) de dahil-kimsenin bilemeyeceğini söylemektedir.Ve zaten Yüce Allah,Efendimizi şöyle konuşturmuyor mu?
ENAM-50 De ki: “Ben size, ‘Allah’ın hazineleri benim yanımdadır’ demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size ‘Ben bir meleğim’ de demiyorum. Ben sadece, bana gönderilen vahye uyuyorum.” De ki: “Görmeyenle gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?”
A’RAF 188 - De ki: “Allah dilemedikçe ben kendime bir zarar verme ve bir fayda sağlama gücüne sahip değilim. Eğer ben gaybı biliyor olsaydım daha çok hayır elde etmek isterdim ve bana kötülük dokunmazdı. Ben inanan bir kavim için sadece bir uyarıcı ve bir müjdeciyim.”
Cin Suresi’nde şöyle buyuruluyor:
CİN 26-27-28:”O gaybı bilendir. Hiç kimseye gaybını bildirmez.Ancak seçtiği resüller başka. (Onlara bildirir.) Fakat O, Resülün önünde ve arkasında gözetleyici (melek)ler yürütür ki resüllerin, Rablerinin vahiylerini tebliğ ettiklerini bilsin. Allah onların her halini kuşatmış ve her şeyi inceden inceye sayıp dökmüştür.”
Bu ayetlerin ışığında şu söylenebilir.Peygaber,kendi olarak gaybı bilmezdi.Ancak,Yüce Allah’ın bildirmesiyle öyle bilirdi ve bildi de.Kıyamete kadar olacak durumları ana hatlarıyla ve temel esaslarıyla insanlığın gözüönüne -Yüce Allah’ın bildirmesiyle- sermişti. Mesela İstanbul’un fethedileceğini gayr-i metluv vahiyle Resullüne(s.a.v) bildirmişti.Sahabelerden Ebu Eyyub El-Ensari(r.anh)’nin daha o devirlerde İstanbul’a geliş sebebi de buydu.
Şüphesiz,Resul-i Ekrem(S.a.v),kendiliğinden birşey söylemiyordu;söyledikleri ve beyan ettikleri hepsi birer vahiy ve yüce Allah’ın bildirdikleriydi.
SELAM VE DUA İLE...
|