selam asım,
ilk başlanacak yer "bana göre" Sahih bir Kur'an'ı Kerim "tasavvuru".(Nasıl bir Kitab'tır, "lisan+Kelam" vs.)
Okunma yöntemi "kronolojik" olursa "tarihsel bağlam"la ilgili bir resim yakalana bilir, "tevhid ve ölümden uyanışın bol vurgulu bölümleri" hicret öncesi surelerde. İslam'ın, özelde Kur'an'ı Kerim'in "temel taşı" bu surelerde fazlaca temas edilmiştir. Ve bütün bina "bu temel taşının" üzerine konmuştur.
Ben yöntem olarak "bütün tarihsel malzemeye Kur'an'ı Kerim'den bakmaya" çalışıyorum. O gün konu neyse ilk önce ayet-i kerimeler, anlamı, "tarihsel bağlamla ilgili" işaretler.
Ben "ilk muhatablar" "bu ayeti nasıl anladılar?" sorusunun "ihmal edil(e)meyeceği" kanaatindeyim. Bana göre "doğru anlam" onların "anladıklarıdır." Sonra ise, ben "bu anlamı" bugün nasıl güncelleyebilirim sorusuna cevab aramaya girişirim.
Selam Baybora,
Vahyin ilk muhataplarını 1400 yıl önce Arabistan bölgesinde yaşayan insanlar olarak düşünürsek size hak verebiliriz.Ancak bu temelden yanlış bir düşüncedir.Vahyin ilk muhatapları Adem ve beraberinde olanlardır.Daha önce de söyledim ilahi süreci 1400 yıl önceyle başlatmak hem Kuran'a uymaz hem de çok ciddi bir veri kaybına yol açar.Bu da bizi istenmeyen alanlara savurur.Oysa Kuran'da diğer resullerin ve kavimlerin başından geçen ve bize yeterli ışığı tutacak malzemeler tam anlamıyla mevcuttur.
Yanılmıyorsam sizin zaman zaman yazılarından alıntılar yaptığınız Ahmet Baydar bir kitabında "Hıtan/sünnet ibadeti İbrahimden bize mirastır" diyerek çok tehlikeli bir şekilde Kuran dışı alanın tuzağına düşmüştü.İşte buda "ilk muhatapları" yanlış yerde aramanın yanlış bir getirisidir.
GÜncelleme fikrinizde doğru değil.Çünkü güncelleme eskimiş,karışmış verileri yeniden düzenlemek için yapılır.Bu durumu Kuran'a izafe edemeyiz.O ancak tertil edilir.Yani mevcut haliyle yaşama uyarlanır.Kuran asla herhangi bir kalıba dökülemez.İnsanlar onun kalıbına girmek zorundadırlar.
Ortalık yine karışacak ama ben konunun anlaşılması açısından önemli ve çarpıcı bir örnek vermek istiyorum.Şöyle ki:
Eğer Allah Kuran'da "Atlar besleyin" diyorsa bu eylem bugün içinde günceldir.
Selamlar..
Benim inancıma göre "Kur'an'ı Kerim'in tamamı" ilk muhatablarca anlaşılmıştır (fehm). Mü'minler hem "fehm" ve hemde "fıkh" düzeyinde tamamını anlamışlardır. Bana göre "biz modern muhatab"ların Kur'an'ı Kerim'in indiği "bağlam"la kapatması gereken bir "1400" küsür yıl vardır. Mesafe kapandıkça hem "metinsel bağlamın" ve hemde "tarihsel bağlamın" daha iyi anlaşılacağını "tecrübi" olarak "biliyorum".
Şimdilik yazdıklarımı "yeterli görmesemde" bir başlangıç olur inşAllah.
Allah(a.c) ilminizi/ilmimizi artırsın.
O, uğrunda cehd edenleri yollarına eriştirir.
Selam ve dua ile,
kardeşiniz rıdvan |