Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
KUAFÖR'DE YAŞANANLAR VE ELBİSE ÜZERİNE
Arkadaşlarla kuaförde buluştuk.Saçlarına ak düşen Yavuz'a şunu söyledim;
"Hz. Ebu Hureyre r.a. anlatıyor: Resulullah buyurdular ki; "Yahudiler ve Hristiyanlar (saçlarını) boyamazlar. Siz onlara muhalefet edin. (K.S. 2111 C.7 S.483 alıntısı;Buhari,Müslim,Ebu Davud,Nesai,Tirmizi)
Ahmet söylediğime muhalefet ederek, bana konunun öyle olmadığına dair bir hadisle cevap verdi;
"İbnu Abbas r.a. anlatıyor: "ehl-i Kitap, saçlarını alınlarına döküyorlardı, müşrikler de ayırıyorlardı. Resulullah (vahiyle) emir gelmeyen hususlarda Ehl-i Kitab'a muvafakatı severdi.Saçını alnı üzerine o da serbest bıraktı. Sonra (ortadan) ayırarak (sağ ve sola) tarardı." (K.S. 2131 C.7 S.507-508 alıntıları; Buhari,Müslim,Ebu Davud,Nesai)
Bizim berber Cafer'e bayağı konu çıkmıştı, ağzı açık bir şekilde konuşulanları dinliyordu.Kendini toparladıktan sonra; peki saçların ağarması konusunda bir hadis var mı? diye sordu.Saçları ağarmış olan Yavuz cevap verdi tebessümle;
"Yahya İbnu Said'in anlattığına göre, Said İbnu'l-Müseyyeb'ten şunu işitmiştir. "Hz.İbrahim misafir ağırlayan ilk kimseydi. Keza o ilk sünnet olan kimseydi. Bıyığını kesenlerin ilki, saçında aklık görünenlerin ilki de o idi.Ak saçları görünce: "Ya Rabbi bu nedir? diye sormuş;Rabbi de: "Bu vakardır ey İbrahim! demiş. O da "Rabbim! Öyleyse vakarımı artır!" diyerek duada bulunmuştur." (K.S 2151 C.7 S.533 Akçağ,alıntılar; Muvatta,Buhari,Müslim)
Kendi saçlarıda ağarmış olduğundan vakar dolu olduğunu gülümseyerek anlatan Yavuz'a, o sırada fazilet takvimi okuyan Fatih, takvimden şunu okudu;
"Hz.Enes r.a.'ın anlattığına göre, "Resulullah'ın saçında ki aklardan sorulunca (Enes) şöyle cevap vermiştir; "Allah O'nu beyazla çirkinleştirmemiştir." (K.S. 5539 C.15 S. 361 alıntısı;Müslim)
Yavuz bu hadisi duyunca biraz kızardı,çünkü hadis çirkinleşmekten bahsediyordu.Biraz önce söylediği hadis ile anlam olarak çelişir gibi olması yüzündeki tebessümü götürüvermişti.
O sırada Yasin,sakalını sarıya boyatmakta olan hacı amcaya sordu;Amca,biz gençler olarak saçımızı sarıya boyatsak tohaf karşılar yaşlılarımız,sen sakalını boyatıyorsun bunun hikmeti nedir?Amcada Kütüb-i sitte'den okumuş olduğu şu hadisi anlattı;
"Hz. İbnu Ömer' den anlatıldığına göre, sakalını sufre denen sarı boya ile boyar ve derdi ki: "Ben Resulullah'ı gördüm,sakalını bununla boyamıştı, en çok sevdiği boya da bu idi.Bununla elbisesini boyadığı da olurdu." (K.S.2113 C.7 S.487 alıntıları; Ebu Davud,Nesai)
Takvim yapraklarını okuyan Fatih,hacı amcaya belli etmeden bizi yan bölmeye çağırarak karşılaşmış olduğu şu hadisi okudu;
İbnu Amr İbni'l-As anlatıyor: "Resulullah üzerimde sarıya boyanmış iki giysi görmüştü".Derhal; "Bunu giymeni annen mi sana emretti?" diye sordu.Ben; Bunları yıkayayım mı,Ey Allah'ın Resulü" dedim. "Hatta yak onları!" buyurdular. Bir rivayette; "Bu kafirlerin kıyafetidir, sakın bunları giyme!" buyurdular, denmiştir. (K.S 5281 C.15 S.75 Alıntıları;Müslim,Ebu Davud,Nesai)
Bu mevzuyu hacı amcaya diyerek polemiğe girmektense kuaförden çıktık.Fatih hanımların kına yapmaması gerektiği konusunda şunu söyledi;
Kerime Bintu Hümam anlatıyor: "Bir kadın, Hz.Aişe'ye kına yakma hususunda sormuştu,şu cevabı aldı: "Bunda bir beis yok (kına yakılabilir). Ancak ben bundan hoşlanmam.Çünkü sevdiğim,onun kokusunu sevmezdi." (K.S. 3114 C.7 S.488 Alıntıları;Ebu Davud,Nesai)
Tam da kadın kuaförünün önünden geçerken Ahmet; yanlışın var,şöyle bir hadis var;
Hz.Aişe anlatıyor: "Bir kadın,perde gerisinden Resulullah'a eliyle bir mektup uzattı.Resulullah elini derhal geri çekip: "Ne bileyim,bu el kadın eli midir, erkek eli midir?" buyurdu.Kadıncağız: "Kadın elidir!deyince Hz.Peygamber; "Sen kadın olsaydın, tırnaklarının rengini değiştirirdin" bununla kına yakmayı kastetmişti." (K.S. 2115 C.7 S.488 alıntıları;Ebu Davud,Nesai)
Konu hakkında iştişare ede ede sahile doğru yürüdük.Konuşulacak,öğrenilecek o kadar şey var ki,tüm okyanus sahillerini gezsek bitmez gibi.................................................
NOT=Yukarıda 'hadisler' haricinde geçen kişi ve yaşananlar tamamiyle hayal ürünüdür!.............................................Saatle r olsun.
|