Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selamun Aleyküm,
Ben Veysel Perü. Buraya kadar olan suçlama ve sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Öncelikle ben Hanefiyim diyorum, bunun batıl bir söz olduğunu düşünmüyorum. Allah ile beraber başka rabler aramıyorum. "La ilahe illallah, muhammeden resulullah" diyorum. Ameli meselelerde ve detaylarda da Hanefi mezhebini taklit ediyorum. Ebu Hanife'yi haşa Rab olarak telakki etmiyorum, sadece onun fikirlerini ve sözlerini doğru buluyorum.
Şimdi ben bu forumda birinin fikirlerini doğru bulup onunla amel etsem, onu rab mı edinmiş olacağım? Böyle bişey yok.
Gelelim Sasha'nın sorularına:
1- "Allah bir el'e mi sahiptir? Sahipse ilgili ayeti Kuran'dan lutfen kopyalar misiniz?" demişsiniz.
Şimdi bu konuda çeşitli görüşler var. Benim görüşüm :
- Allah iki ele sahiptir.
Buna Kurandan dediller: (Yedullahi fevka eydihim = Allah’ın eli onların elleri üstündedir.) [Fetih 10] (..lima halaktü bi yedeyye = İki elimle yarattığıma…) [Sad 75] (Vessemae beneyna ha bi eydin = Biz ellerle bina ettik.) [Zariyat 47] (vel erdu cemian kabdatühu yevmel kiyameti ves semavatü matviyyatüm bi yeminih = Halbuki kıyamet günü yer, tamamen O'nun avucu içindedir, gökler de sağ elinde dürülmüştür.) [Zümer 67]
Şimdi burada direk olarak "el" kelimesi geçiyor. Ben bunu sözlük anlamıyla alıyorum. Allahın eli vardır diyorum. Ama mahiyetini bilemeyiz diyorum. Kurandaki bu kadar ayete rağmen "Allahın eli yoktur" demek bence en hafif tabirle abestir. Peki Allahın kaç eli vardır. Bence iki. Neden? Bir kere "iki elimle yarattım"(Sad 75) diyor. Demekki en az iki eli var. Sonra "bi eydin"(Zariyat 47) diyor, arapçada eydin kelimesi ikiden fazla el anlamına geliyor. Fakat burada önemli olan nokta "beneyna ha" denmesi, yani çoğul siga kullanılması. "Biz bina ettik" deniliyor, burada da hem "Biz" deyip hem de "iki elimle" deseydi gramatik olarak yanlış olurdu. Demek ki bu ayet Allahın ikiden fazla eli olduğunu göstermiyor. Son ayette de "bi yeminih"(Zümer 67) diyor, yani "sağ elinde". Şimdi Allahın üç dört veya birçok eli olsaydı, sağ el ne anlama gelecekti? Birçok eli olsaydı Sağ el anlamsız olurdu. Demekki Allah'ın iki eli var.
Bir de eğer Allah'ın ikiden fazla eli olsaydı "iki elimle" tabiri birz saçma olurdu, yani "hangi iki tanesiyle" sorusu akla gelirdi, "ellerimden iki tanesiyle" denmesi gerekirdi.
Bir de hadis var, "Allahın iki eli de sağdır" diye. Fakat bana bu hadis pek doğru gibi gelmiyor. En doğrusunu Allah bilir.
Şimdi gelelim esas meseleye. Ben Allah'ın bu iki elini Hayır ve Şer olarak yorumluyorum. Amentü'de "ve bil kaderi hayrihi ve şerrihi" diyoruz. Ben diyorum ki, Sağ elle hayrı diğer elle de şerri yaratıyor. Melekleri sağ elle, diğer elle de İblisi yaratmış. İnsanı ise her iki elle yaratmış.
2 - "Allah kelime babinda, isimlerinden sadece bir tanesidir. Oysa Allah'in ismi sadece bir tane degildir. Muhtemelen diyeceksiniz ki, konu bazinda Allah kelimesi,tum isimleri kapsar (99 adedi), maalesef kapsamaz. Her birinin acilimi farklidir. En basit sekliyle, hoop diye 1 sayisina ulasmaniz ve onu degerli kilmaniz mumkun degildir. 0, 0.00, 0.000 vs. sekliyle yola cikmaniz gerekir." demişsiniz.
Şimdi, ben Allah'ın ismi sadece bir tanedir demiyorum ki. Ben diyorum ki Allah'ın isimlerinden biri El Vahid'dir (Ehad diye de bir sıfatı vardır.) Ve evet hoop diye 1 sayısına ulaşıyorum ve değerli kılıyorum. Şimdi dikkat edin, "Allah'ın bir ismi El Vahid değildir" diyen Kuran'daki ayeti inkar etmiş olur. Vahid ve Ehad da zaten 1 demektir, bunu çocuk bile bilir. E o zaman 1 Allah'ı sembolize eder. 0, 0.00, 0.000 vs. diye yola çıkıp kulağımızı tersten göstermeye gerek yoktur.
Şimdilik bu kadar Saygılar Veysel Perü http://www.VeyselicNumbers.com
|