Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Arkadaşlar bayramlarda dargınlıkların sona erdirilmesi gerektiği bilinegelen bir olgudur. Bayramlarda hangi vesile ile dargınlar barışır? Bayramların hangi özelliği dargınların barışmasına sebeptir? Bu konudaki fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar. Hayatım boyunca dargın olanların hiç bayramlarda barışmış olduklarına tanık olmadım, hatta dargınlıkların daha da arttığını gözlemledim. Bu hep sözde kalan bir olgu değil mi? Ne olmalı bayramlarda da birbirlerine bu derece nefret besleyen insanlar bir gün içinde içlerindeki tüm nefreti atıp karşısındakilere karşı sevgiyle dolabilsin?
1. Diyalog
- Bey, Ahmet efendi ile dargınlığınızı bayram vesilesi ile sonlandırsanız diyorum
- Hanım o benim elimi gelip bayramlamadıkça ben de onla barışacak değilim, hem o benden daha küçük.
2. Diyalog
- Baba Mehmet amca ile bu bayram barışsanıza, bayramlar dargınlıkları giderir.
- Kızım sen ne diyon ben o mendeburun o pis elini öpecek kadar küçülmedim daha.
Siz hiç hayatınızda bayramlarda birbirlerini görüp
- Ey X efendi artık gururlarımızı bir kenara bırakıp bayram dolayısıyla barışsak nasıl olur?
- Vallahi Y efendi ben de ne zamandır bayramı bekliyordum seninle barışma vesilesi bulmak için hadi gel kucaklaşalım.
diye geçen bir diyalog gördünüz mü?
Dargınlıkları kim sona erdirir? İnsanların gönüllerini ısındıran ve soğutan kimdir? O bayramlarda sizlerin içlerinizi ısıtıcam diye bir vahiy mi indirdi? Dargınlıkları sona erdirmek için belirli bir zaman belirlenir mi? Bayramlarda zorla barışan insanların birbirlerine karşı olan nefretleri biter mi?
Bu konuda Kuran' dan öğüt ve kılavuz olarak aşağıdaki ayetleri seçebilir miyiz?
Sura (40) Bir kötülüğün cezası, tıpkısı bir kötülüktür. Fakat affedip barışmayı esas alanın ücretini bizzat Allah verir. O, zalimleri hiç sevmez.
Muhammed (2) İman edip barışa/hayra yönelik işler yapanlar ve Muhammed'e indirilene -ki o onların Rablerinden bir haktır- inanmış olanlara gelince, Allah onların çirkin davranışlarını örtmüş ve gönüllerini barışa yöneltmiştir.
Hucurat (9) Müminlerden iki zümre çarpışırlarsa, onların aralarında hemen barışı kurun! Eğer onlardan biri öteki aleyhine sınır tanımazlık edip saldırırsa, azgınlık edenle, Allah'ın emrine dönünceye kadar savaşın. Eğer vazgeçerse, yine ikisi arasını adalet ve dürüstlükle sulh edin. Kuşkusuz, Allah adalette titiz davrananları sever.
Özellikle kalın belirttiğim şart bu konuda çok açık bir mesaj gibi geldi bana. Kuran her yerde olduğu gibi burada da birincil vesile görünmektedir. Küskünlerin barışması konusunda bayram yerine Kuran vesile edilmiş olsa, bu indirilene iman eden bir kişinin barışmak için ilk fırsatı kollayacağı, bayramı beklemeyeceği açıktır. Ancak kişi karşısındaki kişiyi sadece bayram sebebi ile görebiliyorsa bu istisna. Öyleyse dargınların Kuran' ı okuması tavsiye edilmelidir. Kuran' daki mesajları anlamalarına vesile olunmalıdır. Hayıra ve barışa yönelik iş yapanlara Allah' ın vaad ettiği ödüller ayetlerle gösterilmelidir gerekirse. Tabi ki bu müslümanım diyenler için geçerlidir. Farklı dinlerdekiler için küskünlükleri dolayısıyla eğer barışa yönelik iş yapılacaksa adalet kıstas olmalıdır. Müslüman olanlarda ise adalet ve affedicilik kıstas olmalıdır tabi ki...
Bayramlar konusunda beni rahatsız eden diğer konu ise el öptürme adetidir. Bu konudaki rahatsızlığım bu eylemin dargınlıklar konusunda bir aracı olmaktan çok arayı açıcı bir eylem haline dönüşmüş olmasıdır. Sanki el öpen kişi gururunu ayaklar altına almış olmakta ve bir yenilgiye uğramış olarak düşünmektedir kendisini. Sizce el öpme adetinin temeli nedir? Hadi anladım ananın babanın elini öpmenin hayrını da yaşı büyük olan her önüne gelenin eli neden öpülmelidir? Bu yaş farkı neyi vurgulamaktadır? Yaşı büyük olan daha mı kademelidir bir konuda? Samimice tokalaşmak yerine el öpmek nedendir? Yaş farkını gözetmeksizin karşıdakinin elini samimice tokalamak karşıdaki kişinin psikolojisini nasıl etkiler? Bence samimice tokalamak bir çocuğu bile daha mutlu edecek ve onun olgun bir insan olduğu moralini aşılamak anlamına gelmektedir. Çocuğa güven verir. Yaş farkının bir kıstas olmadığını, olgun insanların eşit olduklarını belirten bir eylemdir tokalaşmak. Kucaklaşmak ise hepsinden farklıdır elbette, o samimiyetin derecesini gösterir. Elini öpmek ise daha askeri disiplinli bir eylemdir bence. Karşıdakinin ezikliğini görmek beni sıkar her zaman. Ben komutanların elinin öpülmesi taraftarıyım orduda ama bir bayramda, şen şakrak neşe içindeki bir ortamda tokalaşmanın daha etkili bir eylem olacağını düşünüyorum. Bu bayram çocukların el öpmekten nasıl kaçındıklarını izledikçe gerçekten yanlış giden bir şeyler olduğunu hissettim. Çocuk normal haliyle anasına babasına itaat eder ellerini öpmesi normaldir fakat bilmediği bir amcanın elini öpmek niye?
__________________ Zümer(27) Yemin olsun, biz bu Kur'an'da insanlara her türden örnekler verdik ki düşünüp öğüt alabilsinler.
|