Her gün Türk bayrağına sarılı onlarca cenazeyi toprağa vermek kaderden öte anlamlar taşıyor gibi geliyor bana.
Tanrının bize bahşettiği aklı, yeterince kullanamıyoruz, sürekli telef oluyoruz.
Toplumsal bir harakiri içindeyiz. Trafik kazalarında birinciliklerimizle ünlüyüz. İş kazalarında yine öyleyiz. Tehlikeli işler, iş güvencesiz taşeronlara verilmez.
Beş kişinin yapacağı işi tek kişiye yükleyip, kârını işçiden çıkarır taşeron.
Aslında sadece taşeronlar değil, üzgünüm ki 2001 krizinden bu yana işverenlerin kötü alışkanlığı haline geldi işçiyi köle gibi çalıştırmak.
İddia ediyorum! Her nerede eleman iseniz günde 10 saat çalışmadan evinize gidemiyorsunuz değil mi?
Karadon Maden Ocağı'nda ölen canların acısını yaşayıp, aynı gün dünyanın en yüksek yaratıcı zekasına sahip olmakla ünlü Tony Buzan'ın "Akıl" konferansını dinlemek, beynimi de yüreğimi daha çok yaktı.
Aklın nasıl kullanılacağını, beynin gelişmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı uzun uzun. "Her gün hayal kurmalısınız" dedi, hayal kurmayan insanın beyninin az çalışacağını söyledi.
Aklım hep ölen madencilerdeydi. Acaba, onlar hangi hayalleri kuruyorlardı? Kimisi evlenecekti, kimi emekli olmuş, hasta çocuğuna para yetiştirmek için iniyordu yeraltına. Dede ve babasından sonra üçüncü nesil de maden işçisi olmuştu.
Peki, neden vazgeçmemişlerdi? Acaba, başka işleri hayal etmemişler miydi?
Buzan konuşuyor, benim beynim zonkluyordu. Ölmeyi niye bu kadar kanıksıyoruz?
KRİZLERDE YİNE HAYAL KURUN
Birçok kez geldi ülkemize Buzan. Hatta çoğu kitabının başlangıcını İstanbul'da yaptı. 2000 yılına başlarken, "Beyin Yüzyılı"na girdiğimizi müjdelemişti.
Ona göre beyin, yaratıcı düşünce üretmek için çalışıyordu ancak biz onun dilinden anlamıyorduk.
Anlamamız için ekrana "Akıl Haritası"nı veriyordu. Beyin damarları karmakarıştı. Buzan, son bulguların heyecan verdiğini, hafızanın tahmin edildiğinden daha uzağa gittiğini söyledi. Eyvah, hafızamızı nasıl kullanmalıyız?
Balık hafızadan kurtulmamız lazım. Akşam yediğini bile unutan bir millet olduk! Buzan diyor ki, "Yediğiniz içtiğinizle beynin çalışmasının çok ilgisi var. Çok yağlı yiyeceklerle beslenip spor ve egzersiz yapılmadığı zaman nasıl ki şişmanlıyorsak, hafızayı geliştirmek için çalışılmadığı zaman da birçok şeyi unutabiliyoruz. Yaratıcı güçte sonsuz bir güç var ona göre."
2 MİLYAR İNSANA ULAŞIYOR
"Forum İstanbul " çerçevesinde buluştuğumuz Buzan'la sohbeti, Ergo Sigorta'nın CEO'su Akın Kozanoğlu ve Vodafone'nun CEO'su Serpil Timuray'la birlikte yaptık.
"Yaz" dediği için yazıyorum. Sevgili Kozanoğlu, derin akıl ve beyin muhabbetinde yanında oturduğu için Buzan'dan bana çeviri de yaptı.
Buzan'a sordum, "Bugüne kadar kaç kişiye ulaştınız?" Şöyle bir düşündü, "2 milyar insana ulaştım. Konferans, kitap, internet yoluyla her gün milyonlarca kişiyle ilişki kuruyorum" dedi.
Allah, Buzan'ın aklından alıp, biraz da Türkler'e versin inşallah...