Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
eL-Hedye ve Kurban Analojisi
Kuranın eşsiz bütünlüğünde tuttuğumuz seyir dahilinde karşımıza çıkan bir diğer açılım da Kurban açılımıdır. Kurban Kuranda emredilen önemli olgulardan biridir.
Ancak tüm konularda olduğu gibi, tarihsel süreç dahilinde çarpıtılmış en ince konulardan biri olmanın ötesine geçememiştir Kurban. Tarihsel süregelişiyle, Koyun=Kurban mantığı dahilinde dinselleştirilen Koyun kesme bayramlarında Kurban ibadetinin bir alt dalı olan hayvanı kurbi eyme, kurban etme ibadeti uygulanmıştır. Ancak Kurban kesinlikle sadece hayvan kesme olarak algılanamaz!
Maide suresi 2. ayet: Ya eyyühellezine amenu la tühillu şeairallahi ve leş şehral harame ve lel hedye ve lel kalaide ve la amminel beytel harame yebteğune fadlem mir rabbihim ve ridvana ve iza haleltüm fastadu ve la yecrimenneküm şeneanü kavmin en sadduküm anil mescidil harami en ta'tedu ve teavenu alel birri vet takva ve la teavenu alel ismi vel udvani vettekullah innellahe şedidül ikab
Siz ey imana ermiş olanlar! Allahın koyduğu sembollere ve kutsal (Hac) ayına ve süslenmiş kurbanlıklara ve Rablerinin lütuf ve rızasını isteyerek Beytul-Harama koşanlara karşı saygısızlıkta bulunmayın; (ancak) hac göreviniz bittikten sonra serbestçe avlanabilirsiniz. Sizi Mescid-i Haramdan alıkoyanlara karşı öfkeniz, saldırganlık yapmanıza yol açmasın: erdemi ve ilahi sorumluluk bilincini geliştirmede birbirinizle yardımlaşın, kötülüğü ve düşmanlığı artırmada değil; Allaha karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun: Ve unutmayın ki Allahın intikamı çetindir!
Ayetin orjinalinde kullanılan el-hedye bildiğimiz hediye manasına gelen arapça bir kelimedir. Ayetin devamında karşımıza çıkan hediyeye karşı oluşması gereken tutum da, bizlere günümüzdeki saygı boyutunu hatırlatan bir vurgudur. Evet, Kurban-lık hayvana duyulması gereken saygı, günümüzdeki Kurban-lık hayvanlara adeta zulmedenlerin algılayamamış olduğu bir gerçektir.
Öte taraftan Kurban kelimesinin geçtiği ayetleri iyi incelersek eğer Kurbanın asla Hayvan kesme olmadığı gerçeği ile karşılaşırız. Kurban Rabbe sunulan el-Hedye’dir. O’nun için kendimizden vazgeçtiğimiz(para,mal,vs) her şey ona edilmiş bir kurbandır…
Hümüllezine keferu ve sadduküm anil mescidil harami vel hedye ma'kufen ey yeblüğa mehilleh ve lev la ricalüm mü'minune ve nisaüm mü'minatül lem ta'lemuhüm en tetauhüm fe tüsiybeküm minhüm mearratüm bi ğayri ilm li yüdhilellahü fi rahmetihi mey yeşa' lev tezeyyelu le azzebnellezine keferu minhüm azaben elima fetih-25.ayet
Onlar o kişilerdir ki, küfre sapıp sizi Mescid-i Haram'dan geri çevirdiler, bekletilen kurbanlık hediyelerin, yerlerine ulaşmasına engel oldular. Eğer kendilerini tanımadığınız için çiğneyeceğiniz ve bu bilgisizlik yüzünden üzüntü ve kınayışla karşılaşacağınız inanmış erkeklerle inanmış kadınlar olmasaydı, iş başka türlü olurdu. Böyle olması, Allah'ın, dilediğini rahmetine sokması içindir. Onlar birbirlerinden ayrılmış olsalardı, inkâra sapanları acıklı bir azapla cezalandırırdık.
Bir diğer kurban gerçeği, İbrahim Resulün kıssasında bulunan rüyayı takibi ve evladını kurban adayışı ibarelerindeki ciddi açılımdır. İbrahim’in kurbanı evladıydı ve Rabbi Onun gönlündeki sızıyı azaltarak kurbanı azletmiştir.
Peki günümüzdeki Kurban anlayışı nereden gelmiştir ?
Günümüzde kaç kişi İbrahim gibi halefi olduğu varlığı kurban ederken göz yaşı dökebilmektedir ?
Yada kaç kişi sadece hayvanları kurban etmek dışında, Rabbinin rızası için el-Hedye’ler sunmaktadır ?
İşte Kurbanın idrakını iyi düşünmek gerekmektedir. Kurban daha öncede belirttiğim gibi, bir Dana, Koyun vs ile sınırlı değildir… Tüm Hediyeler = Kurbandır..
Peki yeryüzüne Halife olarak tayin edilen insan, Halefi olan hayvanlara ne kadar sahip çıkmaktadır? Hangi hükümdar bu kadar adaletsiz olabilir ?
Kuran Kurban-lık hayvanlara duyulması gereken saygıyı bu denli açık şekilde ortaya koyarken, bu zulüm de hangi kitabın emridir ?
Rabbimizin mesajı doğrultusunda ben, özellikle tanımlanmayan bir bayram dahilinde olmayan tarihlerde, önce canımı, sonra malımı Kurban ettim. İşte dostlar, Kurban etmek. Canından ve Malından Allah rızası için vazgeçmek. Sende olandan, esas sahibinin rızası için vazgeçmek..
O halde gelin PARALARIMIZI KURBAN EDELİM, bari bayramda o kimsesiz çocukların yanına gidelim. Rabbimize onların gülüşünü El-Hedye edelim….
Selam ve Muhabbetle
|