Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Selam Dostlar
Kendi bakış açımıza aykırı bulduğumuz, bize göre yanlış olarak değerlendirdiğimiz ve hatta çirkin bulduğumuz tavırlara mukabiliyle değil güzellikle karşılık vermemiz uygun olacaktır.
Fussilet 34 Güzellikle çirkinlik/iyilikle kötülük bir olmaz! Kötülüğü, en güzel tavırla sav! O zaman görürsün ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sımsıcak bir dost gibi oluvermiştir.
Ancak hak edenlere ve ısrarcı tavırla düşmanlık edenlere yine de onların seviyesine inmeden anlayacakları dilden mukabele etmek meşru bir hak olacaktır.
Bende daha fazla tolerenslı olunmasının güzel olacağını düşünüyorum. Zira kendimizi bazı arkadaşlarımızın yerine koyacak olursak bizler de buradaki şahısların güzel dinimizi bölmeye ve fitne çıkarmaya çalıştıkları vehmine kapılacaktık.
Kendimden örnek vereyim. Ben koyu sünni birisi iken hatta cübbe şalvar gezerken, birilerinin dolmuşunda seyahat ederken şimdiki anlayışıma sahip olanları din düşmanı olarak nitelendiriyordum. Ve bu anlayıştakilerle etkin mücadelenin(?) her müslümanın üzerine farz olduğunu düşünüyordum. Sözün özü tepkileri normal karşılamak ve daha toleranslı olmak iyi olacaktır.
Yüce Rabbimiz Ali imran Suresinde Sevgili peygamberimize bakın nasıl öğüt veriyor:
Ali İmran 159. Allah’tan bir rahmet sayesindedir ki sen onlar yumuşak davrandın. Eğer kaba-saba, katı yürekli olsaydın senin çevrenden kesinlikle dağılır giderlerdi. O halde bağışla onları, af dile onlar için; iş ve yönetim konusunda da onlarla şuraya git. Bir kez azmettin mi de artık Allah’a güvenip dayan.Allah, tevekkül edenleri sever.
Muhakkak bizler de ahlakını Allah’ın övdüğü (Kalem 4) Hz. Muhammed’in bu örnek tavrını benimsemeliyiz. Rabbimizin bu güzel öğütlerini dikkate almalıyız ve buna uygun davranışlar sergilemeliyiz.
Rabbimiz bir başka ayette Hz. Musa’ya Firavun sözkonusu olduğunda bile yumuşak söz söylemenin zaruret olduğunu, ancak böylece güzel sonuca ermenin mümkün olabileceğini bildirmiştir(Taha 44). Firavuna bile ilk etapta yumuşak söz söylemek icap ediyorsa Müslüman kardeşlerimiz sözkonusu olduğunda çok çok daha hassas olmamız gerekmektedir kanaatindeyim. Bence insanlar kredilerini kendi elleriyle tüketene kadar yumuşak bir mukabeleyi hak etmeliler.
Yumuşak huylu olma hususunda İbrahim Atamız da bize örnektir. Bu örnekliği Rabbimiz Tevbe Suresinde bizlere şöyle haber vermektedir:
Tevbe 114. İbrahim'in, babası için af dilemesi, sadece ona verdiği bir söz yüzündendi. Onun Allah düşmanı olduğu kendisi için açıklık kazanınca, ondan uzaklaştı. Şu bir gerçek ki, İbrahim başkaları için gamlanıp ah eden ince yürekli, yumuşak bir insandı/tam bir evvâhtı.
Unutmayalım ki Rabbimizin bir ismi/sıfatı da El-Halim’dir. Allah’ın boyasıyla boyanmak(Bakara 138) ve O’nun sünnetine uymak niyetinde olan biz Müslümanlar da Rabbimizin bu örnek sıfatıyla sıfatlanmalıyız.
Saygılar
__________________ Yunus 105. Şu da emredildi: "Yüzünü dine bir hanîf olarak çevir. Sakın müşriklerden olma!"
|