Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
İnsanlar "Kadınların üstsüz olarak ortalarda dolaşması yasaktır," diye bir yasa çıkarabilir mi? Elbette. Ama bir şartla: eğer yasa demokratik yoldan çıkarılırsa. Yani bütün halk kâle alınırsa.
Bununla ilgili benim bildiğim iki ayet var:
(1)İnananlar! "Bizi güt!" demeyin; "Bizi kâle al!" deyin - Ya eyyüh ellezîne émenû! Lâ takûlû râina; ve kûlû unzurna (2:104).
Râina ra'y ve riayetle ilgilidir.
Ra'y ve riayet bir kimsenin, başkasının işlerini çekip çevirmesi, yönetip tedbir etmesi, onun lehine olacak şeyleri tedarik edip ona fayda sağlaması ve korunmasına özen göstermesidir ki hayvanat hakkında gütmek, insanlar hakkında ise siyaset adı verilen yönetmek anlamına gelir. (Elmalılı, Hak Dini Kur'an Dili, Bakara 104 tefsiri)
Unzur ise "nazar"dan gelir; nazar-ı itibara almak, kâle almak.
(2)Peygamber! İnanan kadınlar gelip... örfe uygun işlerde sana isyan etmiyeceklerine dair sözleşmek isterlerse onlarla sözleş -lâ ya'sîneke fî ma'rûfin (60:12). Aslında Allah'la sözleşiyor onlar; ellerinin üstündeki, Allah'ın elidir (48:10).
Dikkat edilirse Yüce Allah bu iki ayette insanlara yetki veriyor: Kuran'da hükme bağlanmamış her hangi bir konuda Muhammed eğer örfe aykırı yani halkın onaylamadığı bir karar verirse halk ona isyan edebilirler.
Kadınların üstsüz olarak ortalarda dolaşması Kuran'da hükme bağlanmamıştır. O halde karar halka bırakılmıştır.
Kadınların üstsüz ortalarda dolaşması şu anda Türkiye'deki örfe aykırıdır. Devleti yönetenler eğer "Kadınlar üstsüz olarak ortalarda dolaşabilir," diye bir karar alırlarsa Türk halkının yönetime isyan etme hakkı vardır.
Senegal'de ise kadınların üstsüz olarak ortalarda dolaşmasını halk yadırgamıyor; onaylıyor. Üstsüz olmak Senegal'deki örfe uygundur. Orda devleti yönetenler eğer "Kadınların üstsüz olarak ortalarda dolaşamaz," diye bir karar alırsa Senagal halkının da o yönetime isyan etme hakkı vardır.
Sevgi ile, Hasan Akçay
|