Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Naci Bey, önemli olan gören gözlere sahip olmak. Göremeyince, Everest Tepesi'nden de baksan göremezsin.Sevgili haktan sapmaz.Görmekte görece ve derece derecedir.Görmek var,görmek var.Ben bazan Everest tepesine takılıp,varlık alemini oradan da seyretmeye çalışıyorum.Bu konuyla ilgili,sizin durduğunuz ve baktığınız yere göre yaptığınız yorumlar doğru ve isabetlidir.Yani siz bu ayetlere düz ovadan,yani mikro açıdan,ya da bu yaşam açısından bakıyorsunuz.Bizlerde bu yaşamda olduğumuza göre,ayetlere,öncelikle sizin baktığınız açıdan bakmamız gerekir.Ama ben bazan da Everest tepesine çıkıp,çevreyi oradan okuyorum.Yani uçuyorum.Çünkü uçmayı biraz fazla seviyorum.
"Ve yanınızda olanı tasdik ederolana iman edin ve O'na inanmayanların (kafirlerin) ilki olmayın!" (Bakara 41).Dediğim gibi.bu ayeti böyle yorumlamak,bu dünya açısından doğrudur.Ama ayetin,makro veya varlık sistemi açısından verdiği mesaji da anlamak,bana göre çok önemlidir.Aksi takdirde bu ayet,sorunlu bir ayet olur.ben bu ayeti sorgulamaya kalksam,lime lime dökülür yani.
Örneğin:Madem adamların yanında tasdik edilmiş bir kitap var,Allah ne diye yeni bir kitap gönderir.Böyle bir durum,kitap kargaşasına yol açmaz mı?Ayrica,bu alemlere üstün kılınmış İsrailoğulları kimdir,kimlerdir.Atalarımızın söylediği gibi bunlar yahudiler ise,bizim hemen gidip,yahudi veya İsraile"e biat etmemiz gerekmez mi? Çünkü Adamlar,bizzat Allah tarafından alemlere üstün kılınmış.
Allah'ın Muhammed'e indiriği Kuran'a inanmayanların ilki İsrail Oğulları mıdır? "Kafirlerin ilki olmak"ın zıddı "Müminlerin ilki olmak" değil midir?
(Sihirbazlar): "Biz müminlerin ilki (ilk müminler) olduğumuzdan dolayı Rabbimizin hatalarımızı mağfiret edeceğini ümit ediyoruz." (Şuara 51).
Her dönemin, her ortamın, her grubun bir ilki olmuştur. Her zaman ilk olanlar olmuştur. Her peygamber ilk mümin ve müslimdir. Hiç biri risaletine inanmayıp isyan etmemiştir. Resullerin tebliğine muhatap olmuş ve hiç tereddütsüz hemen inanmış olan her mümin ilk mümin ve ilk müslümandır. "evvel olma"nın anlamı budur.Bu yorumunuza tamamen katılıyorum.Ancak bu yaşam açısından katılıyorum.Çünkü bana göre,bu yaşam,bizim yaşam sahnesine çıktığımız ilk yaşam değil.Bu arada,Kur"an"ın,1000 yıllık yaşamlardan açıkca söz ettiğini hatırlatmak isterim.
SONRA ONUN ARDINDAN BİR ÇOK ELÇİLERİ KAVİMLERİNE GÖNDERDİK; ONLARA BELGELER GETİRDİLER.(FAKAT ONLAR) ÖNCEDEN YALANLAMIŞ OLDUKLARI ŞEYE BİR TÜRLÜ İNANMIYORLARDI.İŞTE HADDİ AŞANLARIN KALPLERİNİ BÖYLE MÜHÜURLERİZ.10/74
Kur"an"da bu ve buna benzer,yüzlerce,hatta binlerce ayet var.Örneğin:Bana göre,Firavn ve kavmiyle ilgili kıssaların hiç biri bu gezegende yaşanmış olaylar değil.Bundan dolayı,tarih ilmi,Firavun"u bir türlü teşhis edemiyor.Harun"la Meryem"in kardeş oluşunun hikmeti de budur.
Yani Harun ve Musa,başka bir zaman diliminde ve başka bir gezegende yaşamışken,özbe öz kızkardeşleri Meryem,başka bir zaman diliminde ve bu gezegende ve bana göre Anadolu"da yaşamıştır.
Demem o ki,çok acaib bir yolun yolcuları ve çok acaip bir sistemin sakinleriniz.Sen dua et ki,vaktiyle inanıp,iman ettinde,şimdi de inanıp iman ediyorsun.Ehamdulillah Elhamdulillah.Valla kendinizle,kendimizle ne kadar iftihar etsek azdır.
Sevgili haktansapmaz.Vaktiyle,Kur"an"ı bu açıdan da farketen mütefekkirler(tasafvufcular)olmuş.Ancak onlar veya onlardan sonrakiler bu anlayışı veya bu yorumu veya bu felsefeyi,kula kulluğun,miskinliğin,beyinsizliğin aracı haline getirmiş veya dönüştürmüşlerdir
Ben,bu tür anlayışlardan,felsefelerden nefret ederdim.Ancak Kur"an" öğrenciliğimin 7.yılından sonra,yani Kur"an"ı sorgulayarak anlamaya başladıktan sonra,Kur"an"daki bu veya buna benzer olay veya sahneleride anlamaya farketmeye başladım.
Kur"an"ı bu açıdan da okuyup anlamalıyız diye düşünüyorum.Ki bu beyinsiz ve sünepe tasafvufcuların,dini cemaatlerin foyasını ortaya dökelim.Bu alanı da onların elinden veya tahakkümünden kurtarmalıyız diye düşünüyorum.
Yani yaptığım yorum,yani Muhammedin ilk müslüman oluşu,yani tüm insanlar,tüm insanlık içinde ilk müslüman oluşu yorumu,sistemin geneli açısından Allah"ın izniyle ve kesinlikle doğrudur.Ancak bunu anlatabilmek,gerçekten çok zor.
Selam ile.
Muhabbetle.
|