''Lâ ilahe illallah'' demek ;sadece ALLAH'tan başka tapacak yoktur,demek değildir.ALLAH'tan başka hiçbir şey yoktur.da demektir.
Aksi taktirde yunan mitolojisine benzer bir durumu kabul etmek gerekmez mi? Dostum.Ben Kur"an veya ayetleri düşünürken,hiç bir felsefeyi,hiç bir yorum veya mitolojiyi baz almam.Zaten sözünü ettiğin mitoolojiyi de bilmem bilmiyorum.Ben ayetleri düşünürken tasavfufi yorum veya söylemleride hiç dikkate almam.Ben ayet veya konulara olabildiğimce objektif yaklaşmaya çalışırım.Şu veya bu düşüncenin söylemlerine göre kendimi konumlandırmam.Ne yazık ki,bir çok Kur"an okuru bunu çok yapıyor.Bundan dolayı da Kur"an "a çok dar bir açıdan yaklaşıyorlar.
''yok''luğu da bir şey olarak kabul etmek tabii ki 5 duyumuzla her şeyi var olarak kabul etmemizin şartlanmışlığında yokluktur.fizik kurallarına göre yokluktur.Biraz daha açayım.Bana göre maddelerin esası da ezeli ve ebedidir.Ama maddelerin esas"ı Allah değildir.Ve bana göre,insanın veya insanı insan yapan parçaların ortaya çıkışı veya yaratılışı da,çok çok eskidir.Yani bizler,binlerce,hatta milyarlarca yaşta olabiliriz.
İnsanın en temel,en kalıcı ve en önemli parçası olan Can,insandan çok çok önce yaratılmıştır.Sonra bakara 30.ayetin tasvir ettiği gibi insan formuna dönüştürülmüştür.Orada Allah"a itiraz eden,yani yeryüzüne gönderilmek istemeyen melekler arasında,diğer bir ifade ile Can"lar arasında,daha başka bir ifade ile,İblisler arasında,sende vardın,bende.Bizim o Alemde,yani mele-i- Ala da ne kadar yaşadığımızı ancak Allah bilir.
Yani bizler yeryüzü hayatına veya dünya hayatlarına atılmak istemedik.Oradan indirildiğimiz dünya,1000 er yıllık iki ayri dünyadır.
Biz,şu anda,söz konusu 1000 yıllık dünyaların,ikincisinin son dönemindeyiz diye düşünüyorum.Ama çok emin değilim.İkinci 1000 yıllık dünyamızın,başında da olmuş olabiliriz.
Demem o ki,bizler çok uzun ve çok grift bir yolun yolcularıyız.Allah"sonumuzu hayretsin.
Ama biz,galiba sonu hayırlı olacak insanlardanız.Yani bizler vaktiyle iman etmiş insanlarız.Elhamdulillah,Elhamdulillah.
Bu dünya ya,kimimiz köpek,kimimiz maymun,kimimiz gasveret,yani vahşi hayvanlar,kimimiz,katil,kimimiz,hırsız,kimimiz çocuk tecavüzcüsü,kimimiz homo,kimimiz godoş olarak gelmiş veya atılmışız.
Bu anlamda düşünürsek,yeryüzündeki tüm canlılar Ademoğludur.Darvin vari düşünürsek,insanında,hayvanlarında atası aynı,diyebiliriz.v.s.v.s.
Bu anlattıklarımdan,özgür iradenin ne olup olmadığı da anlaşilıyor sanırım.Veya bu anlattıklarımdan,ne kadar özgür irade sahibi olduğumuz da anlaşılıyor sanırım.
Selam ile.
Selam ile.
selamlar saygılar... |